Vádemelés

2021.01.18. 09:23

Egy éven keresztül több, mint 200 embertől csalt ki pénzt három férfi

A Szombathelyi Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás miatt emelt vádat azzal a férfival és két bűnsegédével szemben, akik 2019 júniusától 2020 májusáig terjedő időben 206 sértettnek okoztak összesen 20,8 millió forintot meghaladó kárt.

vaol.hu

Fotó: Illusztráció

A Vas Megyei Főügyészség arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a vád szerint a vádlott megállapodott két bűnsegédével, hogy mindketten saját nevükön bankszámlákat nyitnak, amelyre érkező, a bűncselekmények elkövetéséből származó összegeket felveszik és a vádlottnak vagy az általa küldött személyeknek átadják, amiért a számlára érkezett pénz mintegy 10%-át megtarthatják.

A számlák megnyitását követően a számlaszámokat a két férfi a vádlott tudomására hozta, aki ismeretlen személyek közreműködésével több internetes portálon adott fel hirdetéseket, melyekben kedvező áron eladásra kínált különböző használt árucikkeket, többek közt autót, mobilházat, kerti traktort, medencét, műszaki cikkeket, elektromos kézi szerszámokat.

A vádlott és ismeretlen társai a hirdetésre jelentkező sértettekkel telefonon keresztül megállapodtak, hogy miután a megvásárolni kívánt termék vételárát, illetve előlegét a megadott számlára utalják, a jóváírást követően a megrendelt árut megküldik. A vádlott a sértetteket tévedésbe ejtette, az általuk megrendelt és kifizetett vagy megelőlegezett ingóságokat nem küldte meg nekik, hanem az utalások után elérhetetlenné vált.

A sértettek által a bankszámlákra befizetett összegeket a vádlott bűntársai felvették és az előzetes megállapodás szerinti személyeknek átadták. A vádlottnak már a hirdetés feladásakor sem állt szándékában az árucikkeket megküldeni, a hirdetéseket csak azért tette közzé, hogy pénzhez jusson.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a más ügyben szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés, két bűnsegédével szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában