koronavírus

2021.01.25. 07:00

Egyéni oktatás, online órák, jelenlét – Nyelviskolai működés a veszélyhelyzetben

Legutóbb tavaly júliusban, a veszélyhelyzet utáni újranyitást követően érdeklődtünk a nyelviskolákban, hozott-e változást a pandémia okozta állapot a nyelvoktatásban. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet most.

Tóth Kata

20210123 Online nyelvtanulás a Smile nyelviskolában, Sashel George anyanyelvi lektor, Nagy Marianna iskola igazgató, Bíró Diána tanuló, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Nagy Mariann, az egyik szombathelyi nyelviskola alapító-ügyvezetője akkor úgy nyilatkozott: a kényszer új folyamatokat indított el, megváltoztatta az oktatás struktúráját. Beszélt arról is, hogy kifejlesztették saját online oktatási rendszerüket. A hallgatók azóta teljes mértékben elfogadták a váltást.

– A nyár dübörgött, szeptemberben jöttek a megszorítások, azóta ezekhez alkalmazkodunk. Tartjuk a személyes találkozást igénylő órákat és az online foglalkozásokat is, amelyeken jóval több tanulónk vesz már részt, sokan vegyesen járnak. Nyelvoktató szoftverünk lehetővé teszi ezt, ugyanonnan folytathatják a tanárral, ahol abbahagyták – hallottuk az ügyvezetőtől. Kollégái egyénileg foglalkoznak mindenkivel, a tanulók saját tempójukban haladnak, a tanárral konzultálnak. A kötetlen időbeosztás lehetőségét át tudták emelni a fizikaiból az online térbe. Kőszegről, Körmendről, Celldömölkről és a szombathelyi Király utcából is van, hogy online jelentkezik be tanulójuk. Van, aki gyorsabban halad így, ami a vizsgaeredményekből és az állásinterjúk sikeréből is látszik. A középiskolás diákok az egyik célközönségük, ECL-vizsgákra készítik fel őket – jó hír, hogy az elmúlt időszakban 90–100 százalék közötti volt a sikeresen vizsgázók aránya. Érdekes, hogy szinte kivétel nélkül a hagyományos, személyes jelenlétet igénylő vizsgát választják.

A másik réteg a munkavállalás miatt tanul németül és angolul. Hangsúlyt fektetnek arra, hogy elérjék a home office-ba kényszerülteket és azokat, akik most nem tudnak kijárni Ausztriába. Segítenek nekik kihasználni a kényszerpihenőt, hogy biztos nyelvtudást szerezve fel tudjanak készülni az újranyitásra. Tartják a lelket azokban is, akiknek az angol nyelvvel van céljuk. A multiknál továbbra is angol nyelvű a kommunikáció. Az ügyvezető szerint a cégek óvatosabbak, jobban megnézik, hová kerülnek a forintjaik. A nyelvoktatás most háttérbe szorult náluk, vagy az év második felére ütemezik az ezzel kapcsolatos kiadásokat.

Fotó: Unger Tamás

Tavaly márciusban két hónapra megszűnt a nyelvvizsga-szervezés lehetősége. Májusban tarthattak először tantermi vizsgákat, amelyek azóta is folyamatosak: szombaton a Euroexamre, ezen a héten a Telc-vizsgára jelentkezők érkeznek hozzájuk. Az elejétől a végéig maszkban zajlik a vizsgáztatás – ezt már Lóránth Krisztina, egy másik nyelviskola vezetője mondja. Hozzáfűzi: az előző évekhez képest kevesebben mérettetik meg magukat, többen már online vizsgákra jelentkeztek, melyeket a budapesti vizsgaközpontok szerveznek. A vizsgaszervezést bonyolítja, hogy a járványhelyzetben nem tudnak erre a célra termeket bérelni. Akiket felkészítenek, azoknak az eredményei viszont kiválóak, ebben nincs változás.

Nyelviskolájukban online és tantermi formában is zajlik az oktatás. Az utóbbi maszkban, távolságtartással, az előbbi a képernyőn keresztül. – A tanárok és a diákok szerint is tolerálható a maszk, igaz, jobban kell artikulálni, viszont van, akit ez szoktatott rá a tisztább kiejtésre. Mindkét foglalkozásnak van előnye, de ami nagyon szembetűnő: az egyéni oktatás lehetőségét most többen keresik. Budapesti és szentgotthárdi tanítványuk is van, akik nem vállalták volna a rendszeres utazást, így viszont túl vannak a felkészítésen, és sikerrel vették az akadályt. És hogy ki motivált most a nyelvtanulásban? Lóránth Krisztina szerint főleg a középiskolások, akik a továbbtanuláshoz pluszpontokat gyűjtenek. Idén újra lesznek, akiknek a diplomához kell a nyelvvizsga, érdeklődnek azok is, akiknek a munkához előírás az oklevél, vagy magasabb fizetés reményében célozzák meg azt.

Tanulókat is kérdeztünk: Keszei Molli nyáron szuperintenzív angoltanfolyamon vett részt. Megszerezte a B2-es nyelvvizsgát, érettségire készül. Neki fontos a személyes jelenlét, Balogh Zoltánhoz jár angolórákra a nyelviskolába. Bíró Diána decemberben 55 órás angolkurzusra fizetett be. Középfok körüli szinten van, az online lehetőséget választotta, amivel időt spórol meg. Könnyen kezelhetőnek tartja a rendszert, nem kell másokhoz alkalmazkodnia, és a tanár segítségét is igénybe tudja venni, mondta.

Kiemelt képünkön: Sashel George anyanyelvi lektorral és Nagy Mariannal skype-on konzultál Bíró Diána

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szombathelyi-nyelviskola-alkalmazkodott-a-helyzethez-megnott-az-igeny-az-online-nyelvoktatasra-4146728/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában