Hat év alatt megduplázódtak az árak, nem várható mérséklődés

2021.01.04. 07:00

Élénk marad a lakáspiac a megyeszékhelyen

Szombathely nem követi a trendeket, ha lassuló ütemben is, de várhatóan tovább emelkednek a lakásárak.

Vas Népe

20210103 Illusztráció, változatlan a kereslet az új és a használt lakások iránt, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Cseh Gábor

Hat év alatt több mint kétszeresükre emelkedtek a lakásárak Szombathelyen, és a koronavírus-járvánnyal sem látszik megtörni a lendület. Noha több híradás szerint csökkenni kezdtek a lakásárak, a stagnálás és a megtorpanás valójában csak a fővárosban jellemző, a legtöbb megyeszékhelyen nem, Szombathely is közéjük tartozik – állapította meg az ingatlan.com elemzésében, amelyben Vas megye és székhelyének több ezer lakáshirdetését és a hivatalos statisztikákat vizsgálta.

Az elmúlt bő tíz évben a lakáspiac pályája hullámvasútéra emlékeztetett. A gazdasági világválság előtt 2007 volt az utolsó olyan év, amikor az ingatlanok minden településtípuson drágultak. A válság a lakáspiacon először a fővárosban éreztette hatását, majd 2009-től begyűrűzött az ország más területeire is, így Vas megyébe és Szombathelyre is. A mélypontot 2013 jelentette, amikor a megyeszékhelyeken feleannyit sem kellett fizetni a lakásokért és házakért, mint 2019-ben. Így alakult ez Szombathelyen is, ahol a KSH adatai szerint 2013-ban 9,8 millió forint volt a használt lakások átlagos értékesítési ára, míg tavaly jellemzően már 20,3 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok. Az elmúlt évek lakáspiaci erősödése a megyeszékhelyeken, a városokban és a kisebb településeken számos tényezőnek tulajdonítható. A gazdasági fejlődés, a bérek növekedése, az állami támogatások bővítése és a hitelkamatok csökkenése több anyagi forrást biztosított a lakásvásárlóknak. Ez a lendület Szombathelyen és környékén még akkor is kitartott 2020 első negyedévében, amikor a fővárosban jóformán már csak stagnáltak a lakásárak.

A koronavírus hazai megjelenése átmenetileg ugyan országszerte csökkentette a lakások és házak árát az év második negyedévében, de a portál előrejelzése szerint Szombathelyen és a megye kisebb városaiban is hamarabb magára találhat a lakáspiac, mint Budapesten. Ezt az is mutatja, hogy Vas megyében 2019-ben 740 új lakást adtak át, 2020-ban pedig már a január–szeptemberi időszakban 539-et. Az előző évek folyamatai alapján ez azt jelenti, hogy az utolsó negyedévi nagyszámú átadással együtt mintegy 900 lakás is elkészülhetett Vas megyében.

– Az új lakások iránti erős kereslet mellett a használt lakások piacán sem várható megtorpanás Szombathelyen és környékén. A járványhelyzet miatti korlátozások természetesen éreztetik majd hatásukat, de Vas megyében élénk lakáspiacra lehet számítani a közeljövőben is – közölte Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: bár az árak már nem fognak olyan ütemben emelkedni Szombathelyen, mint az elmúlt egy-két évben, az ingatlanok tartják az értéküket. A Covid elleni vakcina megérkezésével további drágulásra van kilátás.

Kiemelt képünkön: Szombathelyen a régi és új építésű lakások iránt is van kereslet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában