Házibulik és szokatlan csend szilveszterkor

2021.01.02. 07:00

Elmaradt a hangos óévbúcsúztató Vas megyében – A hivatásosokat is megkérdeztük az éjszakáról

Tapasztalataink szerint a szokásokat átalakította, de a jókedvet nem vette el az este nyolc órától életbe lépő kijárási tilalom szilveszter estéjén.

Cseh-Egyed Bernadett

Házibuliba tartottak a fiatalok, a szombathelyi Fő téren csak egy koccintásra álltak meg

Fotó: Cseh Gábor

Este hat óra körül élénk volt az autós forgalom, sokan jöttek-mentek a házak körül: láttunk világító szarvakkal, trombitákkal sétáló gyerekeket, fiatalokat partihordókkal, idősebbeket megpakolt kosarakkal a kezükben. Az ablakokba lufik, a párkányokra hűlő pezsgősüvegek költöztek. A korábbi éveknél ugyan kevesebbet, de hallottunk tűzijátékozókat is például a szombathelyi Rohonci utca és Olad környékén.

Házibuliba tartottak a fiatalok, a szombathelyi Fő téren csak egy koccintásra álltak meg
Fotó: Cseh Gábor

Rá egy órára még többtucatnyian sétáltak a Fő téren: az árusok pakoltak, a kisebbek hangos szóval köszöntötték a közelgő újévet, többen fotózkodtak a karácsonyi díszletben. Beszéltünk egy nyolcfős vasi baráti társasággal is. Elmondták: házibuliba tartanak, ahol a hatályos szabályok betartása mellett igyekeznek majd jól érezni magukat. Valamivel nyolc óra előtt a szombathelyi közterület-felügyelet munkatársait is láttuk a téren.

– Fő feladatunk a rongálások, bűncselekmények, szabálysértések megelőzése. Ellenőrzési jogkörünk nincs, de a rendőrség felé jelezhetjük, ha a kijárási korlátozást megszegőket látunk – mondta el érdeklődésünkre Ágoston Sándor irodavezető. Hozzátette: szilveszter napján és éjszakáján összesen 11-en teljesítettek szolgálatot, ketten a kameraszobában, a többiek a közterületeken.

Kevesebb baleset és sérülés
Fotó: Cseh Gábor

Szokásos rendben folyt a munka a mentőállomáson is, mindössze egy behűtött gyerekpezsgő jelezte: ez a nap más, mint a többi. Köcse Tamás vezető mentőtiszt úgy fogalmazott: a szürke hétköznapokban megszokott fegyelemmel szolgálnak a jeles napokon is. Átlag polgári éjszaka volt, néhány garatra felöntött személy szenvedett kisebb háztartási balesetet vidéken, őket a sürgősségi osztályra szállították, továbbá stroke-hoz, szívinfarktushoz és egyéb rosszulléthez riasztották őket. A szabályoknak köszönhetően nem volt olyan pirotechnikai baleset, amelyhez mentőt hívtak. – Feladatszámban átlagos, nyugodt, teljesíthető éjszaka volt, szerencsére semmi rendkívüli nem történt. Örülünk, hogy a nem könnyű esztendőhöz nem társultak az év végén újabb katasztrófák – fogalmazott.

Nyugodtan telt az éjszaka a közterület-felügyeletnél és a mentőknél is

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén december 31-én 0 órától 24 óráig egy könnyű sérüléssel járó közlekedési balesetről érkezett bejelentés, továbbá öt, anyagi kárral végződött közlekedési balesetnél helyszíneltek.

Sárváron szerb sofőrt igazoltattak a rendőrök, a 27 éves férfi más nevére kiállított igazolványt adott át, ezért előállították. Szintén Sárváron nem sokkal éjfél után egy 28 éves férfi a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyta, továbbhajtott járművével, majd lesodródott az útról és egy töltésen keresztül a vízelvezető árokba csapódott. Az intézkedés során felmerült a gyanú, hogy a személy ittasan ült a volán mögé, ráadásul jogosítványa sincs.

Nyugodtan telt a szilveszter éjszaka a katasztrófavédők munkatársainak is. Egyed László tűzoltó alezredes lapunknak elmondta: tűzeset nem történt, és mindössze három káreseményhez vonultak a vasi tűzoltók szilveszterkor, köztük december 31-én este Kőszegre, ahol személygépkocsi ütközött egy lakóház kerítésének és az épületnek.

A járvány elleni védekezés miatt az idei szilveszteren tilos volt a közterületi tűzijáték és magánterületen is csak az alacsony kockázatú, 1-es és 2-es kategóriába tartozó eszközöket lehetett használni. Éjfél körül több helyről lehetett hallani robbangatást, de a rövid tűzijátékokat követően újra elcsendesült Szombathely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában