Megterítették a magyar kultúra asztalát

2021.01.27. 12:26

Először ünnepelték a magyar kultúra napját Acsádon

Idén első alkalommal emlékeztek meg Acsádon Kölcseyről, a Himnuszról és a magyar kultúráról január 22-én. A magyar kultúra napja alkalmából már napokkal előtt felállították a falu központjában a „magyar kultúra asztalát”, amely a Himnuszra, és a Himnusszal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívta fel az arra járók figyelmét.

Civil/Bauxberger Kata

Fotó: Györe Eszter

Nagy örömünkre szolgált, hogy nemcsak falubeliek, hanem átutazók is megálltak a látványosságnál. Akinek kedve volt, egy kvíz játékban is részt vehetett a „magyar kultúra asztalánál”. Összesen 43 -an vettek részt a játékban, ez azt jelenti, hogy 43 -an biztosan tiszteletüket tették az asztalnál, hiszen a válaszok itt voltak megtalálhatóak. A megemlékezés tetőfokát 22-én fél háromkor érte el: a vírushelyzet adta lehetőségeken belül megoldották a magyar Himnusz közös eléneklését.

Ünnepi beszédében Kranczné dr. Kovács Bernadett polgármester asszony köszönetet mondott Györe Eszternek, a Nemzeti Művelődési Intézet acsádi munkatársának is, neki köszönhető, hogy idén ugyan első alkalommal, de rendkívül tartalmas módon emlékeztek meg Acsádon is a magyar kultúra napjáról.

Fotó: Györe Eszter

- Ez az a nap, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb közös kincsünkről, amely egy kicsit megkülönböztet bennünket más népektől. A maga nevében Himnuszunk egyedi az európai népek himnuszai között, más, mint a többi nemzeté. Más nemzetek csatába invitáló indulói már önmagukban győzelmet jelentenek, ellentétben a miénkkel, mely már pusztán dallamával is mélyen megérint minket. Talán azért, mert e vers és dal valójában imádság. Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen, Istenhez szóló, védelmet kérő nem akad. Ezért is nevezzük Kölcsey Himnuszát a magyar nép imádságának.

Amikor megemlékezünk dicső nagyjainkról vagy egy-egy történelmi eseményről, akkor azt tiszteletből tesszük. Tiszteletből őseink iránt és példát mutatva a jövő generációjának! Rajtunk áll, hogy félvállról vesszük-e kötelességünket vagy teljes mellszélességgel kiállunk hagyományaink mellett!- zárta köszöntőjét a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában