pandémia

2021.01.09. 11:30

Feleződik az iparűzési adó – Vasi üzlettulajdonost, kozmetikust, építési vállalkozót is kérdeztünk

Sok kicsi sokra megy – ezt vallja az általunk megkérdezett kis- és középvállalkozók többsége. Nekik január 1-jétől csak az iparűzési adó felét kell befizetniük. A kormány célja, hogy így is segítse és ösztönözze a munkahelyek megőrzését a pandémia idején.

Cseh-Egyed Bernadett

Bakóné Rozmán Gabriella és Páli Mihály a celldömölki szervizben

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Nagy visszhangot váltott ki a miniszterelnök decemberi bejelentése, amely szerint az egyéni, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak felére csökken az iparűzési adó mértéke.

Míg a nehéz helyzetbe került cégek, vállalkozások többsége lehetőségként, egyfajta mentőövként tekint a döntésre, addig egyes települések vezetői az így kiesett bevétel miatt emeltek szót. Korábban beszámoltunk már róla, dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben úgy fogalmazott: „Pont arra nem lesz pénz, amitől város egy város.”

Legutóbb pedig Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének véleménye látott napvilágot az egyik országos médiumban: ő azért nem ért egyet az iparűzési adó megfelezésével, mert szerinte ezt nem igényelte az érintett vállalkozói kör, számukra ez nem is nagy összeg, az önkormányzatoknak viszont újabb nagy érvágás.

A kormány azzal magyarázta döntését, hogy ezek a cégek adják a legtöbb munkahelyet, és ezek a legsérülékenyebbek a járvány idején. Céljuk, hogy minél több munkahelyet megőrizzenek. Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye a Vas megyei vállalkozások vezetőinek az iparűzési adó csökkentéséről. Üzlettulajdonost, kozmetikust, építési vállalkozót is kérdeztünk arról, miként érinti a válság, mire használják majd fel az így megmaradt összeget, egyáltalán: tényleg szükség volt e erre a segítségre.

Kiskereskedelmi egységet: írószer- és sportruházatüzletet, továbbá szakszervizt és minősített autókereskedést, valamint varrodát üzemeltet a Bakó és Rozmán család. A sok munkától sosem féltek, a celldömölki vállalkozás összesen több mint 60 embernek ad munkát a régióban. A koronavírus-járvány okozta válság az ő működésüket is megnehezíti. Rugalmasan, szinte napról napra a változó helyzethez kellett és kell a mai napig alkalmazkodniuk. A tulajdonos azt mondja, most a legfontosabb egészségesnek maradni és túlélni. Költséghatékonyabban működnek mint valaha, szeretnék megtartani a munkahelyeket és a jó csapatot.

– Mi nem multicég vagyunk, hanem magyar kisvállalkozás, számunkra fontos, hogy a lakosságnak és az itt működő cégeknek legyen pénzük, költenivalójuk. Az a tapasztalatunk, hogy most mindenki alaposabban megnézi, mire ad ki pénzt – fogalmazott Bakóné Rozmán Gabriella, aki szerint ez a helyzet a megbízható, jó munkát, jó szolgáltatást végző vállalkozásoknak kedvez, így ő optimistán néz a jövőbe. Hozzátette: minden segítség jól jön ebben a helyzetben, ilyen például a hitelmoratórium vagy a fizetési határidők meghosszabbítása. Az iparűzési adó mértéke bevételfüggő, de jelen helyzetben minden megtakarított forint nagy segítség.

Mák Dóri, a pöttöm szombathelyi csokikészítő műhely tulajdonosa is azt vallja: sok kicsi sokra megy. Korábban nyolc hónapig zárva voltak, most legalább – ha némi megszorítások mellett is –, de üzemelnek, nyitva tartanak.

– Majd január végén kiderül pontosan, összegben mennyit is jelent számunkra az iparűzési adó mértékének megfelezése. A plusz azonban plusz, még ha nem sok, akkor is – fogalmazott.

Mintegy százezer forinttal marad több az idén Kiss Viktória sárvári kozmetikus kasszájában az adócsökkentésnek köszönhetően.

– Nagy segítség ez szerintem a kisvállalkozásoknak. Én gépvásárlásra vagy anyagbeszerzésre mindenképpen visszaforgatom az üzletbe az így megmarad összeget – mondta.

A vállalkozásába fekteti az így megspórolt összeget Marton Norbert építőipari vállalkozó is, ami az ő esetében több százezer forint egy évben.

– A válság szerencsére nem érint minket, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett folyamatosan dolgozunk. Szerintem nagyon jó döntést hozott a kormány, főleg a kisvállalkozásoknak nagy segítség ez. Bérkorrekcióra és kisebb-nagyobb kéziszerszámok beszerzésére is elegendő lehet az a pénz, amit most nem kell befizetnünk – fogalmazott a nyolc alkalmazottat foglalkoztató, házépítésre és földmunkákra szakosodott cég vezetője.

Kiemelt képünkön: Bakóné Rozmán Gabriella és Páli Mihály a celldömölki szervizben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában