elítélték

2021.01.18. 21:51

Felfüggesztett fogház a halálos baleset okozójának

Elítélték a férfit, aki miatt tavaly márciusban meghalt egy nő. A vádlott beismerte bűnösségét, elfogadta az ügyészi indítványt, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Budai Dávid

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

Tíz hónap fogházat kapott és két évre a vezetéstől is eltiltották azt a fiatal férfit, aki még tavaly márciusban okozott halálos közlekedési balesetet. A Szombathelyi Járásbíróság hétfőn tartott előkészítő ülést az ügyben, és miután a vádlott az ügyészi vádirattal egyezően beismerte bűnösségét, tárgyalás nélkül hozhatott ítéletet dr. Tihanyi Márk tanácsa. A vádlottnak nem kell rácsok mögé vonulnia, ugyanis az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették, viszont az eljárás több mint 400 ezer forintos költségét neki kell állnia. Miután az ügyész, valamint a vádlott és védője sem fellebbezett az ítélet ellen, az jogerőssé is vált.

A vádirat szerint a Szombathely felől érkező férfi tavaly március 3-án, nem sokkal hajnali öt óra előtt – tehát még sötétben, de működő közvilágítás mellett – szeretett volna Iveco típusú tejszállító teherautójával a 87-es útról a táplánszentkereszti Vörösmarty utcába, a kanyar ívét levágva, balra bekanyarodni. A kanyarodást azonban már nem tudta befejezni, mivel későn vette észre, hogy szemből egy Fiat Punto érkezik mintegy 53-58 km/órás sebességgel, és bár vészfékezett, a nedves, csúszós úton nem tudott megállni, és az érkező autó elé fordult. Mivel a vádlott reakcióidőn belül tért át a sértett által igénybe vett forgalmi sávba, ezért a Fiatot vezető nő már nem tudta elkerülni az ütközést, frontálisan a teherautóba csapódott. A bíró az ítélet indoklásában rámutatott, a vétlen fél az ütközés következtében olyan súlyos, a mellkast és a felhast érintő sérüléseket szenvedett, hogy életének megmentésére az azonnali orvosi beavatkozás esetén sem lett volna remény. Elhangzott az is, hogy a sértett nem használta a biztonsági övét, ezért lettek sérülései olyan súlyosak, azonban a szakértők szerint valószínűleg akkor is meghalt volna, ha be van kötve.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott korábban nem volt büntetve és közlekedési balesetet sem okozott soha, valamint, hogy beismerte bűnösségét, és megbánta tettét. Dr. Tihanyi Márk hangsúlyozta azt is, hogy a vádlott által elkövetett szabályszegés, vagyis, hogy kanyarodása során nem adott elsőbbséget, nem volt szándékos, ezért másként is kell értékelni, mint például egy tragédiával végződő előzést. A baleset a vádlott gondatlansága miatt következett be, ami elkerülhető lett volna, ha jobban figyel. Mindezek ismeretében, bár a halálos baleset okozóját egytől öt évig rendeli a törvény büntetni, a bíróság az alig egyórás eljárás végén a törvényi minimum alatt, az ügyészi indítvánnyal egyezően hozott ítéletet.

Kiemelt képünkön: Tárgyalás nélkül született ítélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában