Nem keseregnek, csak beosztják azt, ami van

2021.01.13. 14:00

Köcskön úgy terveznek, mint a falusi ember: tartalékolnak

A kemenesaljai faluban úgy számolnak, 600 ezer forint adóbevétel-kiesést jelent az önkormányzatnak az iparűzési adó „megfelezése”. Magyar Tibor polgármester (független) azonban úgy látja, a nehéz helyzetben mindenkinek, így a településeknek is áldozatot kell hozniuk.

Tömböly Ágnes

Közmunka, kályha, Bogdán Zsolt, ,20210112, ut, Köcsk, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A közmondás is úgy tartja, hogy aki sír, attól el kell venni. Valljuk be, a falvaktól nem nagyon lehet – hangsúlyozza Magyar Tibor, aki már második ciklusban irányítja a köcski önkormányzatot. A polgármester szerint a koronavírus-járvány mindenkit nehéz helyzetbe hozott, azonban a településvezető nem a kesergés, inkább a tettek híve.

A faluban mintegy kétszázötvenen laknak, az idősek aránya ötven százalék körüli. A polgármester azonban elhatározta, mindent megtesz azért, hogy vigyázzon az itt élők egészségére. Minden idősnek bevásárolnak hetente két alkalommal: nemcsak élelmiszert, tisztálkodási szereket, gyógyszert hoznak, hanem ha kell, akkor például egy zsák cementet is.

Hat közmunkás dolgozik a faluban, egyikük Bogdán Zsolt
Fotó: Unger Tamás

Köcskön már két éve nincsen bolt, ezért a 8 kilométerre lévő Celldömölkről hozzák a legtöbb árut azzal a falubusszal, amit még pályázati támogatásból és a polgármester, valamint a képviselők egyéves tiszteletdíjának felajánlásából 2016-ban vásárolhatott az önkormányzat. A beszerzésben Gergely Ferenc falugondnok és Gáliné Nagy Mónika családsegítő is nagy szerepet vállal – emeli ki a polgármester.

Az óvintézkedések és a lakosság pozitív hozzáállása eddig bevált: mindössze hét falubeliről tudnak, aki koronavírussal fertőződött. Magyar Tibor kitért a település költségvetését érintő kormányzati intézkedésekre is. Így az iparűzésiadó-bevétel esetében 600 ezer forint, a gépjárműadónál pedig mintegy 560 ezer forint bevétel-kiesésre számítanak. Kérdésünkre, mindez a falu életére milyen hatással lesz, hogyan kalkulálnak, a köcski polgármester úgy válaszol:

– Úgy tervezünk, mint a falusi ember: spórolunk, tartalékolunk. Ebben a helyzetben megértem, hogy a kormány ezeket a döntéseket hozta, mert szerintem ebből a harcból mindenkinek ki kell vennie a részét, és nem csak a kormánynak. Látjuk, hogy a legtöbb vállalkozó nehéz helyzetbe került, főként a vendéglátóiparban és turizmusban tevékenykedők. Nekik is segítséget kell nyújtanunk. Ha ezt megtehetjük, segítsünk, majd valahogy kihúzzuk az idei évet is! – fogalmaz a településvezető, aki beszél arról még, hogy a nehézségek ellenére minden évben előbbre tudtak lépni.

Tavaly Magyar falu programban nyertek támogatást egy elhagyott ingatlan megvásárlására – éppen tegnap írták alá az adásvételi szerződést a Hunyadi utca 40. szám alatti épületre. Az állami gazdaság egykori mosodája 2000-ben zárt be, azóta nem használták az ingatlant.

Évtizedek óta ezzel a kályhával fűtik az orvosi rendelőt
Fotó: Unger Tamás

Szeretnék rendbe tenni és a civil szervezetek számára hosszú távon helyet nyújtani. Szintén pályázati támogatásból a temetőben idén egy urnafalat építtetnek. A faluvezető „legnagyobb álma” azonban az, hogy a polgármesteri hivatalban, az orvosi rendelőben, a könyvtárban és a múzeumban – ezek egy épületben helyezkednek el – a központi fűtést kialakítsák. Köcskre ugyanis nem kötötték be a gázt, máig kályhával fűtik fel a kőépületben lévő intézményeket. Ugyan már kétszer pályáztak a beruházásra, eddig nem jártak sikerrel, ennek ellenére nem csüggednek, amint lehet, ismét megpróbálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában