Hópaplanon fut a szán, siklik szaporán

2021.01.17. 15:30

Kőszegen 13-14, Szombathelyen 4-6 centiméteres havat mértek

Megérkezett Vas megyébe az a hó, ami az autósoknak veszély, az úttakarítóknak munka, a gyerekeknek játék, a kirándulóknak gyönyörködés.

Merklin Tímea

Varga Attila lánya Nóra és kutyájuk Rozi szánkózik az emlékműnél.

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyen vasárnap tele volt az emlékműdomb, a gyerekek korán elővették a szánkókat, hogy élvezhessék a hótakarót. Varga Attila a lányával, Nórával és kutyájukkal, Rozival ment ki. Reggel hét órára felhúzták az ébresztőt, hogy elsők között érjenek ki. Az élmény szempontjából nem mindegy, hogy még a friss vagy már a vastalpak által szétkaszált, viseltes havon lehet lecsusszanni. Csodaszép volt a hóborította Kőszegi-hegység, amely páratlan látképeivel annyira vonzó, hogy az útviszonyok sem tántorítják el a kirándulókat, ameddig lehet, kocsival mennek, aztán gyalog. A fő és mellékútvonalak szépen le voltak takarítva, mégis lecsúszott egy kocsi Lukácsházánál az útról. A kőszegi várárokban is örömködtek a gyerekek, volt olyan, aki először látott havat. Jó kedélyű apukákat és anyukákat is láttunk a domboldalon, akik megvidámodtak a friss-ropogós levegőn a játéktól. Mókásak lettek a fehérbe öltözött szobrok: Jurisics Miklós bajuszán is megállt egy fehér pamacs, Hermann Ottó fején pedig tíz centiméteres punk frizura képződött. Találkoztunk Fruzsival, a vár közismert macskájával is, aki láthatólag imád „rodeózni” a hóban.

Megkérdeztük Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét a hópaplanról, aki a kialakulásáról elmondta, hogy összáramlási zóna alakult ki, ahogy Észak-Keletről torlódott be a hideg levegő a Kárpát-medencébe, és a nyugati határsávba sok havat hozott. A hóesés a vasárnapra virradó éjjel közepén, az éjféli órákban volt a legintenzívebb, Sopron – Kőszeg vonalon 13-14 centiméteres volt reggelre a hó vastagsága, Peresznyében is ennyit mértek. Szombathelyen 4-6 centiméteres lett a hótakaró, az Őrségbe viszont már alig jutott, mindössze egy centiméteres volt a hó.

A várható időjárásról Pétervári Tibor úgy tájékoztatott, hogy még a továbbiakban is előfordulhat kisebb havazás, hideg lesz szerdáig, utána megerősödik a szél egy nyugati, dél-nyugati ciklon enyhe előoldalán, a hét utolsó munkanapjain azonban már plusz fokok lesznek.

Míg hétfőn mínusz tíz, pénteken plusz tíz Celsius fok lehet, szombaton és vasárnap megint hidegebb levegő érkezik. Ezért a frontérzékenyek nehéz hetet fognak megélni, sőt nehéz heteket, mert hosszú távon is változékony marad az idő. Február első napjai is mozgalmasak lesznek, vegyes csapadékkal, hőingadozással. Ez az időjárás az influenzának is kedvez a megfázások mellett. Az öltözködésre különösen kell figyelni, mert az a ruházat, ami hét elején még jó, nem lesz megfelelő csütörtökön és pénteken, hétvégére pedig megint lehűlés várható, ezért megint több réteg ruha szükséges.

Kiemelt képünkön: Varga Attila lánya Nóra és kutyájuk Rozi szánkózik az emlékműnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában