Megfigyelés

2021.01.27. 07:47

Már készül az idei országos sasleltár

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 18. alkalommal szervezte meg az országos sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozómadarak éves számlálását. Január 15–17. között Vas megyében minden eddiginél több, összesen tíz ragadozómadár-faj 562 egyedét figyelték meg a szakemberek.

Gyöngyössy Péter

Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2004-ben indította el a legfontosabb sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését. A „sasszinkron” az egész országra kiterjed, és a sasokon kívül az összes fellelhető ragadozó madarat érinti. Vas megyében idén is az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság koordinálta a programot. Az MME Vas Megyei Helyi csoportjának madarászaival együtt majdnem harminc megfigyelő vett részt az akcióban.

A Vas megyei felmérést Faragó Ádám, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság zoológusa koordinálta.

– Az idei minden idők legeredményesebb téli ragadozómadár- számlálása volt, ami a kedvező időjárási viszonyok mellett a nagyszámú résztvevőnek köszönhető – értékelt a szakember. – A felmérés területi egysége az úgynevezett UTM négyzet volt. Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medence területét 2,5 x 2,5 kilométeres képzeletbeli négyzetekre osztották fel. Az idei vasi megfigyelések 173 kvadrátot érintettek, mely a megye területének több mint harmada. Ragadozó madarak szempontjából a megye északi, északkeleti, Kisalföldhöz kapcsolódó nyíltabb területei a legfrekventáltabbak. Tíz ragadozómadár-faj összesen 562 egyedét sikerült megszámolnunk bő két nap alatt Vas megyében. Ebből 406 az utak menti karókon, oszlopokon üldögélve is gyakran megfigyelhető egerészölyv volt. A második helyezett a szintén elég gyakori, és a megyében terjeszkedőben lévő vörös vércse lett, 69 példánnyal. A nyílt területek felett lassan, alacsonyan vitorlázó tipikus téli ragadozónkkal, a kékes rétihéjával is találkoztunk több helyen. A ritkább fajok közül pedig kiemelkedik a nálunk ritka telelőként számon tartott gatyás ölyv hét példánya, a négy vándorsólyom, a hat kis sólyom és a négy vörös kánya megfigyelése.

– A felmérés fő célpontjai hagyományosan a sasok. Vas megyében eddig nem látott mennyiségű, összesen 18 rétisas került a megfigyelők szeme elé. Ez annak fényében is érdekes, hogy évek óta öt stabil fészkelő párról tudunk a megyében – tájékoztatott Faragó Ádám.

A magyarországi sasszinkronhoz a környező országok szervezetei is csatlakoztak. Az összesített friss sasleltár várhatóan február elejére készül el.

Kiemelt képünkön: Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai sasszinkron közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában