Önkéntesekből váltak szerződéses katonákká

2021.01.05. 17:30

Megkapták a bevonuló borítékot, akik új szerződést kötöttek a honvédséggel

Szerződéses jogviszonyba léptek a Magyar Honvédséggel azok a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik megfeleltek a követelményeknek, és hosszú távon képzelik el, felépíthető karriernek látják a katonai életpályát.

Merklin Tímea

20210104 katonai toborzó, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Már a toborzás során vázoltuk a honvédségnél elérhető pályaképeket, hogy a hat hónapos kiképzés után választani lehet a szerződéses és a hivatásos szolgálati formát is – mondta Babos Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Vas megyei toborzóirodájának vezetője.

– Volt, akinek időközben adódott lehetősége, hogy visszatérjen a polgári életbe, mert kapott állást, mások – akiknek a kiképzés során megtetszett a katonai pálya – a honvédséget választották, és most szerződéses jogviszonyban folytatnák szolgálatukat.

Kiemelte, hogy azokat a fiatalokat is várják, akik valamilyen okból nem tudták befejezni az egyetemi tanulmányaikat. Katonaként számos lehetőség van a továbbtanulásra, akár belső képzések révén, akár civil felsőoktatási intézményben.

Amikor beosztást kerestek az érdeklődőknek a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos állományból a szerződéses jogviszonyba való átlépéskor, az alakulatok igénye volt meghatározó, ehhez ajánlották ki a jelentkezőket a képességeik és szándékaik figyelembevételével – erről beszélt Sásdi Imre alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka a behívó borítékok átadásán.

Fotó: Szendi Péter

Ezekben már a konkrét szerződések voltak, vagyis a célok és érdekek egyeztetésen alapuló keresés sikerrel járt. A kiképzők előzetesen tájékoztatták a jelentkezőket, hogy melyik beosztás milyen kihívásokkal jár. Az alezredestől azt is megtudtuk, hogy a különböző alakulatokhoz kerülő katonákról visszajelzéseket is kérnek, hogy mivel tudják még inkább segíteni úgy a felkészítést, hogy megfelelő embereket küldhessenek.

Megkérdeztünk néhányat a szerződéses jogviszonyba lépők közül, hogy miért választják a katonai pályát. A sárvári Simon Mihály (40) épületüvegező volt, külföldön dolgozott, tavaly azonban hazajött. Az okmányirodában figyelt fel a toborzó plakátra, és mivel a sorkatonai szolgálatról jó emlékei vannak, jelentkezett. A speciális önkéntes területvédelmi tartalékos kiképzés során megerősödött benne, hogy tovább is maradna a honvédségnél, Pápán az őrszázadban kapott beosztást.

Sinkó Adrienn (32) Telekesről jött, három gyermeke van. Korábban vendéglátással foglalkozott, de megtetszett neki a biztos egzisztenciát nyújtó katonai pálya. A toborzók és a kiképzők a foglalkozásokon és a személyes beszélgetések során megerősítették benne, hogy alkalmas rá. Szerződésesként Tatán kapott beosztást aknavető-kezelőként.

A köcski Horváth Miklós (49) ipari vállalkozásban dolgozott. A munkaügyi hivatalból kapott tájékoztatót a honvédségi lehetőségekről, és mivel megbánta, hogy 1991–92-ben leszerelt, és a civil életet választotta, úgy érezte, hogy most itt az alkalom, hogy visszatérjen a katonai szolgálatba. Anno harckocsiirányzó volt, most Győrbe mehet géppuskairányzónak, tizedesként kezdhet.

A kőszegi Szoták Titusz (20) szakács volt Németországban, nyáron hazajött, aztán nem tudott visszamenni, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az országhatárokat. A munkaügyi hivatalban látta meg a szórólapot, hogy „Téged is vár a sereg!”, és mivel gyerekkori álma az volt, hogy katona legyen, jelentkezett a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzésére.

Hat hónap után pedig úgy döntött, hogy marad, Tatára mehet, harckocsivezető vagy lövész beosztást ajánlottak számára. Bármelyiket elfogadja, mert azt mindenképpen ugródeszkának szánja, rendszeren belül már lehet mozogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában