Elkísértük őket

2021.01.11. 07:00

Most csúcsra jár az éjjeli menedékhely – Utcai szolgálat is működik Szombathelyen

Bár a nagy havazás lapzártánkig nem érkezett meg a megyébe, a hétvégi éjszakákon jóval nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. A hajléktalanellátó szolgálat előre figyelmeztetett: aki utcán fekvő személyt lát, hívja a megadott zöld számot, hogy megelőzhessük a tragédiákat. A megye városai­ban már felkészültek arra is, ha havazni fog.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Bencsics András, a FÉHE Kft. szombathelyi hajléktalanszállójának vezetője elmondta: az éjjeli menedékhely napok óta százszázalékos kihasználtsággal működik, mintegy negyven fedél nélküli ember veszi igénybe a fűtött szállást, a tisztálkodási lehetőséget. Az utcai szolgálat naponta többször végiglátogatja az utcán élő emberek ismert tartózkodási helyeit, elsősorban azzal a céllal, hogy meggyőzze őket, legalább az éjszakát töltsék bent a szállón. Ahogy a hőmérő egyre alacsonyabb értékeket mutat, egyre sűrűsödnek ezek a látogatások.

Sajnos az a tapasztalat, hogy az a néhány olyan ember vagy pár, aki még mindig valamilyen elhagyott épületben vagy híd alatt vert tanyát, szívesebben választja a mínuszokat. Erről szombaton este a járőrhöz csatlakozó munkatársunk is meg­győződhetett. De a szabadban éjszakázókat is mindig megkérdezik a járatosok: van-e valamire szükségük, s ha kell, konzervekkel, meleg ruhaneművel, tüzelővel segítik őket.

A hét végén a felhívásnak köszönhetően több volt a telefonos bejelentés a szokásos napi egy-két hívásnál. Volt köztük olyan is, ami egy eddig ismeretlen búvóhelyre hívta fel a figyelmet. Az ellátó rendszerben dolgozók örülnek ennek: az új helyszínt is bevonják a járőrözésbe, és a remények szerint egy új hajléktalan személy kerül a látókörükbe.

Ami a havazást illeti: a megyeszékhelyen szombaton este is volt egy kis hószállingózás, de csak kevés maradt meg belőle. Nagyobb összefüggő hótakaróról nem kaptunk jelentést.

 

Vasárnapra Kőszegen is elolvadt a városban a korábban lehullott hó, csak a Kőszegi-hegységben, hatszáz méter fölött maradt meg a hótakaró. Az Őrségben sem maradt sok nyoma a pénteken lehullott téli csapadéknak, bár aki korán kelt, még egy kicsit élvezhette a hógolyózást. Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta: a hó elolvadt és az esti ködszitálás miatt sem váltak csúszóssá az utak. Ha mégis fagyosra fordulna az idő, két önkormányzati traktor és külső vállalkozó is készen áll a csúszásmentesítésre, amit már megelőzésképpen elvégeznek. Répcelakon sem volt már tegnap hó, ha lesz, a városüzemeltetési kft. kézzel, illetve egy kis hó­ekével takarítja majd a járdákat és kerékpárutakat, az autóutak megtisztítására pedig egy helyi vállalkozóval kötöttek szerződést. A Körmendi Városgondnokság dolgozóinál is elrendelték a „hóügyeletet”.

Erre egyelőre aligha lesz szükség: fokozatos lehűlés igen, jelentősebb csapadék azonban nem szerepel az előrejelzésekben. A jövő hét végére egy erős szibériai áramlat kemény mínuszokat hozhat, de akkor is csak hidegre kell számítani, tartós havazásra azonban nem.

Zimankós hét elé nézünk

Az OMSZ előrejelzése szerint Vas megyében az előttünk álló héten 1 és 4 Celsius-fok között váltakozik a nappali hőmérséklet, pénteken és szombaton pedig már napközben sem emelkedik nulla fok fölé a hőmérő higanyszála. A leghidegebb éjszakai órákban keddre mínusz hat fokot prognosztizálnak, pénteken mínusz három, szombaton mínusz négy fokig csökken a hőmérséklet. Ami a csapadékot illeti, csupán csütörtökön számíthatunk hózáporra. Szerdától kezdve minden nap erős széllökések rontanak a hőérzetünkön. Napsütésre csak ma délután számíthatunk, a továbbiakban gyengén és erősebben felhős időszakok váltják egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában