Helyi termék rendel!

2021.01.27. 07:00

Online klubest a bevásárlóközösségek működéséről

Egyre több településen alakulnak olyan közösségek, amelyek a környék termelőit és a helyi termékeket igénylő fogyasztókat próbálják összekapcsolni. Az Őrségben nyíregyházi példáról hallhattunk.

Gyöngyössy Péter

Forrás: VN

Fotó: Helyben a Jövőnk Egyesület

A bevásárlóközösségekről szervezett online klubestet az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény meghívott előadója a nyíregyházi Kosár Közösség egyik szervezője, Zalatnay László volt. A nyíregyházi közösséget helyi önkéntesek alapították 2012-ben. Létrehoztak egy rendszert, ami összekapcsolja a helyi termelőket és a helyi termékvásárlásra fogékony embereket. A szervezés a Helyben a Jövőnk Egyesület feladata: – Az elején kicsi volt a forgalom, egy romkocsma udvarát vettük igénybe, sok volt a papírmunka, nem voltak eszközeink – mondta Zalatnay László. De ha közösség van, minden van. Így lett hűtő és helyiség, bútor, informatikai felszereltség. Most már egy korábbi boltépületet használnak. A múlt évben mintegy 60 millió forint volt a közösség forgalma, ekkora összeget adtak vissza a helyi gazdaságba. Van egy webshop-felületük: a termelők fel tudják tölteni a termékkínálatukat, a vásárlók pedig, mint egy webáruházban, összerakhatják a kosarukba a szükséges termékeket. Minden szerdán lezár a rendszer. Péntek délelőtt érkeznek a termelők, átveszik tőlük a termékeket. Minden vevőnek van egy ládája, amelyben összerakják a megrendelt terméket. Délután jönnek a vevők. Az áruátvétel 2-3 perc. Jelenleg 40-60 termelővel állnak kapcsolatban. A folyamat lelke az önkéntes csapat, 30-35 fő. Egy alkalommal 12-15 fő dolgozik együtt. Termékminősítő rendszert is kialakítottak.

Az esten elhangzott: szombathelyi székhellyel is épp szerveződik hasonló bevá­sárló­közösség.

Kiemelt képünkön: „Minden vevőnek van egy ládája.” Az őrségi online klubesten a nyíregyházi közösségről volt szó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában