kijáró

2021.01.25. 07:00

Tárlatvezetés virtuálisan Szentgotthárdon – A nyári táborban készült alkotásokat ismerheti meg így a közönség

Tavaly novemberben a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani a nyári nemzetközi alkotótáborban készített festmények és szobrok kiállítását. A Magyarországi Szlovének Szövetsége ettől a héttől – átmenetileg – virtuális tárlatvezetésen mutatja be az alkotásokat.

Tersztyánszky Krisztina

Forrás: VN-archív

Fotó: Szendi Péter

Tíz művész, hét festő és három szobrász vett részt augusztusban a 19. alkalommal megszervezett szentgotthárdi nemzetközi alkotótáborban. A szlovén és magyar alkotók által készített műveket hagyományosan novemberben egy nagyszabású kiállításon szokták közönség elé tárni a Szlovének Háza kiállítótermében. Most ezt a tárlatot sajnos el kellett halasztani, ezért a MSzSz vezetősége úgy döntött, fényképek segítségével virtuálisan vezetik végig az alkotásokon a művészetkedvelő közönséget. Kovács Andrea, a szövetség elnöke elmondta, hogy a weboldalukon és a közösségi oldalukon a napokban már hozzáférhető bemutatóhoz a kiállítási katalógushoz készült professzionális fotókat használták fel. Ezek között szerepelnek az alkotófolyamatról készült felvételek csakúgy, mint az elkészült művek reprodukciói. Az ismertető­szöveget – egyelőre szlovén nyelven – Pisznyák Attila művészettörténésztől hallhatjuk a felvételen. Az elnök azt is elmondta: ezt a kényszerű megoldást átmenetinek szánják. A katalógus már elkészült, a példányok Szlovéniában várakoznak. Mihelyst megnyílnak a határok, és lehetőség lesz programok tartására, azonnal megszervezik a kiállítást a Szlovén Kulturális és Információs Központban.

Kiemelt képünkön: Maria B. Raunio, Csuta György és Huszár Gábor polgármester a tavalyi táborban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában