Új értelmet kap a nefelejcs

2021.01.18. 07:00

Prospektusokkal is buzdítanak: vallják meg szlovén gyökereiket!

Elkészültek és folyamatosan jutnak el a szlovén gyökerű családokhoz azok az információs anyagok, brosúrák, naptárak, amelyek a májusi népszámlálással kapcsolatos teendőikre hívják fel az emberek figyelmét.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/OSZÖ

A figyelemfelkeltő kampány logójául Pável Ágoston kedves virágát, a nefelejcset választották, amely ezúttal új jelentéssel gazdagodik: ne feledd el megvallani szlovén gyökereidet! Az előző, tíz évvel ezelőtti népszámláláskor ugyanis Magyarországon mindössze 2800 ember tartotta magát szlovénnek. –

Ennél biztosan többen vagyunk – állítja Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke. – De mivel a népszámláláskor a – „milyen nemzetiséghez tartozónak érzi magát?” – kérdésre nem kötelező válaszolni, előfordulhat, hogy a szlovénség megvallása minden hátsó szándék nélkül egyszerűen elfelejtődik. Nekünk pedig nagyon fontos, hogy minél többen tartozzanak a közösségünkhöz. Részben azért is, mert a nemzetiségi szervezetek finanszírozása létszámarányosan történik. De ennél is fontosabb, hogy megmutassuk, hogy igenis létezünk, és megmaradunk. Természetesen nem akarjuk erőltetni a dolgot, sokkal inkább az emberek lelkére, szívére szeretnénk hatni. Holecz Károly szerint fontos a szórványban, nem szlovén településeken élő vagy akár a más megyékbe elszármazott szlovének felkutatása is. Az önkormányzat jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy hozzájuk is eljusson a hívó szó. A mostani figyelemfelkeltés után áprilisban még egyszer megszólítják majd a szlovéneket, hogy vallják meg gyökereiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában