fejlesztési lehetőségek

2021.01.29. 16:24

Útfejlesztés, szennyvízelvezetés, tömegközlekedés – A vasi országgyűlési képviselők felszólaltak a megye érdekében

A Vas megyei országgyűlési képviselők felszólaltak NavracsicsTibor kormánybiztos székesfehérvári tájékoztatóján, amelyet a régiós fejlesztési lehetőségekről és prioritásokról tartott.

Merklin Tímea

Fotó: VN

- Az Észak-Nyugat-Magyarországért felelős kormánybiztos arról tájékoztatott minket, milyen célokra lesznek források, részben a többéves pénzügyi keretből, részben az EU-s Újjáépítési Alapból. Magyarországnak 51,3 milliárd euró jut, ez oszlik el a négy fejlesztési régió között – foglalta össze a tanácskozást dr. Hende Csaba, aki a prioritásokat is felsorolta: a Kárpát-medencei régió nemzetközi versenyképességének növelése; a gyors és kényelmes közlekedés, elérhetőség; a gyarapodó és egészséges népesség; a vonzó vidéki életmód; az energiafüggetlen Magyarország; a tiszta és biztonságos környezet; a csúcstechnológia és innováció, a magas hozzáadott értéket előállító fejlesztések. Ezek mentén lehet felhasználni a régiónkra jutó összeget, hangsúlyosan régiós gondolkodással, nem egyes problémák megoldásával, hanem összefüggő kérdések együttes kezelésével. Dr. Hende Csaba felszólalásában hangsúlyt kapott a közlekedésfejlesztés: kérte, hogy az M87-es Szombathely – Kőszeg, az M86-os Szombathely – Egyházasrádóc út és a szombathelyi észak-keleti elkerülő kapjon prioritást. Amint az országgyűlési képviselőtől megtudtuk: ezt a kormánybiztos támogatta. – A legfontosabb, hogy olyan fejlesztéseket tudjunk megvalósítani, amelyekkel a régió valamennyi érintett települése megoldhat egy nagy problémát. Kiemelten fontos a tömegközlekedés, hogy az összes megyei jogú város egy projekt keretében kaphasson környezetkímélő – esetleg elektromos – autóbuszokat – mondta dr. Hende Csaba, hozzátéve: – Azt értem el, hogy Szombathely egyenlő elbírálás alá essék a régió többi megyei jogú városával, függetlenül attól, hogy milyen színű, mert az egészséges környezet, a tiszta levegő nem pártkérdés. Sok minden másról is szó volt, a különböző témák megközelítésében az átfogó gondolkodás hangsúlyos, például a csatornázás és a vízminőség-védelem is a régió ügye.

Ágh Péter országgyűlési képviselő megszólalásában ráerősített a közlekedésfejlesztés szükségességére, az ő fókuszában a Szombathely – Kőszeg út, a Soprontól a Balaton felé vezető 84-es és a 8-as főút fejlesztése állt; illetve kiemelte a szennyvízcsatornázás szükségességét ott, ahol még nincs kiépítve.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a választókörzetének 127 települése közül közel félszáz helységben még mindig nincs megoldva a szennyvízelvezetés, a közlekedésfejlesztés területén pedig a 8-as főút szerepét hangsúlyozta, az út Herendtől Körmendig tartó szakaszának gyorsforgalmi úttá történő alakítását szorgalmazta, hiszen Szentgotthárd, Körmend és Vasvár térségének, valamint az Őrség lakói számára Budapest felé még mindig a 8-as a legkézenfekvőbb útvonal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában