A hercegorvos halálának 90. évfordulóján szentmise lesz

2021.01.20. 11:30

Véget ér Körmenden a Batthyány-emlékév

A képviselő-testület még 2019 decemberében hozott döntést arról, hogy 2020-at és 2021-et Boldog Batthyány-Strattmann László-emlékévvé nyilvánítja a hercegorvos születésének 150. és halálának 90. évfordulójának tiszteletére. Az emlékév pénteken zárul szentmisével és a Batthyány-díjak átadásával.

Markó Petra

Fotó: Archív/Jámbori Tamás

Már korábban is minden évben nagy figyelmet fordított a város arra, hogy azokon az emléknapokon, amelyek a Batthyány családhoz vagy a hercegorvoshoz köthetők, különböző eseményekkel emlékezzenek meg.

Batthyány Lászlót mélyen katolikus szellem és jótékonyság jellemezte, az emberek már életében szentnek tartották. 2003. március 23-án Rómában II. János Pál pápa a boldogok sorába emelte a római Szent Péter-templomban a Batthyány család jelenlétében, hatalmas ünneplő tömeg előtt.

1934-ben a körmendi kórház felvette a nevét. 1938-ban pedig kegyúri templomában Szent László képe mellé megfestették a herceg arcképét is. 1990. október 28-án, születése 120. évfordulóján Lesenyei Márta szobrászművész orvosi köpenyes, vak fiúval ábrázolt szobrát állították fel egykori lakóhelye, a Batthyány-kastély belső udvarán. 1999-ben Körmenden megépült emléktemploma is. Boldoggá avatásának emlékét a körmendi plébániához tartozó több községben is emléktárgyak hirdetik.

Kiemelten kezelték születésének és halálának kerek évfordulóit. Az emlékév programját a koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentősen átírták. Azok most sem teszik lehetővé, hogy nagyrendezvényen emlékezzenek Boldog Batthyány-Strattmann László halálának 90. évfordulóján, helyette nyilvános szentmisét tartanak pénteken 17 órakor a Szent Erzsébet-plébániatemplomban. A program a Szombathelyi Egyházmegye Youtube-csatornáján keresztül is követhető.

A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László díjat dr. Székely János megyés püspök alapította 2018-ban.

A magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. A Szombathelyi Egyházmegye ezt az áldozatos szolgálatot kívánja megköszönni azáltal is, hogy évente egy kiváló orvost tüntet ki. Az egyházmegye célja még a díj átadásával, hogy a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősítse.

Kimelt képünkön: Dr. Székely János megyés püspök celebrálta a tavalyi emlékmisét is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában