Eljött az összefogás ideje

2021.02.02. 07:00

A 465 éve meghalt énekmondóra emlékeztek Sárváron

Több eseménnyel emlékeztek a Sárváron elhunyt Tinódi Lantos Sebestyén halálának 465. évfordulójára. A Várparkban Tinódi emlékművénél koszorúzás volt, feltételezett nyughelyén, a sári templomban pedig nagymisén idézték meg az énekmondót.

Pajor András

Fotó: Pajor András

A Tinódi-szobornál tartott ceremónián részt vett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, Kondora István polgármester, dr. Máhr Tivadar alpolgármester, valamint Kondor János, a kulturális központ igazgatóhelyettese. Beszédet Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója mondott. A megemlékezés alatt a Nádasdy Bandérium tagjai álltak díszőrséget.

– Olvassuk Tinódi verseit, és találjuk meg azt a gondolatot, amely mentén az emlékezést megtarthatjuk. Ez a gondolat idén az összefogás. Amikor itt igazán véres események történtek, volt egy ember, Tinódi Lantos Sebestyén, aki vállalta a véleményét, hogy fogjunk össze. Most ismét az összefogás ideje jött el, ha összefogunk, a következő hónapokban már minden jobb, minden könnyebb lesz – emelte ki Takács Zoltán Bálint.

A megemlékezés végén megkoszorúzták az emlékművet.

Vasárnap a Szent-Miklós templomban – a hagyomány szerint a sári atyák mellé, 1556. január 30-án ide temették a lantos-krónikást – tartott nagymisén emlékeztek meg a sárvári Tinódi gimnázium tanulóinak és tanárainak részvételével.

Kiemelt képünkön: A Várparkban tartott megemlékezésen Ágh Péter országgyűlési képviselő is megkoszorúzta Tinódi Lantos Sebestyén emlékművét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában