Mindannyian szuperhősök vagyunk

2021.02.14. 07:00

A képregények a nehéz élethelyzetekben is segíthetnek

Alig pár éve indult a népszerűségük, a képregényfilmek és az alapot adó eredeti művek mégis sokat adhatnak a fiataloknak. A hatásukról a Vas megyei Márffy Bencével, a Fabulous Industries csatorna vloggerével beszélgettünk.

Tóth Dóra

Fotó: VN/Márffy Marcell

A 2000-es években még a filmeket sem nézték sokan, most pedig már mindenki tudja, hogy kicsoda Vasember.

– A képregények annak idején nem voltak széles körben elérhetők itthon magyarul, így például Fenegyerek hiába szerepelt a vásznon már 2003-ban, kevesen ismerik a filmet – meséli Márffy Bence. Szinte csak a nemzetközileg is nagy kedvencnek számító szuperhősök ütötték meg azt a szintet, hogy foglalkozzanak velük.

– Supermant, Batmant vagy Pókembert sokan ismerték és ma is változatlanul sokak kedvencének számítanak. Egy idő után azonban fordult a kocka, a 2000-es évek végére pedig szinte mindenki megismerhette a világ megmentéséért fáradozó többi harcost is. A sikert az hozta meg, hogy az ismertebb hősöket ma már egy közös világba helyezik, és együtt szerepelnek a filmekben.

A szórakoztatás mellett azonban fontos üzenetet is hordoznak mind az eredeti rajzolt történetek, mind a filmvásznon megjelenő művek. Az alaptézis a legtöbb képregényben – és így a belőlük készült mozgóképben – az, hogy valamilyen kényszerhelyzet vagy tragédia váltotta ki az átlagemberből azt, hogy hősködésre adja a fejét. Ebből a filmeket néző legszélesebb réteg, a fiatalok levonhatják azt a nagyon fontos tanulságot, hogy a kép­ernyőn látható szuperhőshöz hasonlóan mi is kiutat találhatunk az életünk legmélyebb, legnehezebb időszakában is.

– Ha az embernek nagyon élénk a fantáziája, könnyen beleélheti magát az egyes helyzetekbe, és könnyen rájöhet arra, hogy ezt ki tudjuk vetíteni a hétköznapi problémáinkra. Kapunk egy lehetőséget, alternatívát arra nézve, hogyan csinálhatnánk jobban azt, amit tennünk kell – emeli ki a vasi vlogger.

Ez az önfelismerés, saját élethelyzetünk felismerése egy-egy történetben azért is fordulhat elő bármikor, mert a szereplők úgy lettek kitalálva, hogy szinte bármelyikkel lehessen azonosulni. A főgonoszokat pedig be lehet állítani olyan példaként, hogy azt a fajta viselkedést a fiatal nézők és olvasók ne kövessék. Szerencsére a pozitív üzenetek és a kerülendő viselkedés mintái könnyedén juthatnak el ma már minden korosztályhoz.

A fő befolyásoló tényező egy képregényfilm esetében a benne szereplő szuperhősök mellett az őket alakító hollywoodi színészek, a jó látvány és a változatos, újat mutatni tudó, vagy az alapműhöz hű történet. Az elmúlt években nagy fejlődésen mentek keresztül ezek a filmek és sorozatok, így mindenki könnyen megtalálhatja a maga kedvencét, a kapcsolódási pontot.

A népszerűségük annak is köszönhető, hogy a mai fiatalok már olyan világban élnek, ahol egyre több inger befogadására van szükség.

– Az olvasás ezt az igényt sok embernél már kevésbé elégíti ki, filmeket és sorozatokat azonban mindenki néz – mondja Márffy Bence.

Az adatok is azt mutatják, hogy sokkal inkább jellemző ma az, hogy a mozgóképek, rajzfilmek miatt kezdik el a fiatalok olvasni a képregényeket és nem fordítva. Szerencsére a filmes felhozatal és azok magyar nyelvű elérése ma már lehetővé teszi, hogy egyre többen ismerhessék meg ezt a műfajt, így a képregényekre is egyre nagyobb az igény, és a könyvesboltok polcain is bővül a kínálat. A vlogger szerint ez nagyon jó tendencia, hiszen csodának számít manapság, ha a fiatalok nem a digitális eszközeiket bújják, hanem kikapcsolódásként olvasnak.

– Innen már a könyvek csak karnyújtásnyira vannak – jegyzi meg zárásként Márffy Bence.

Kiemelt képünkön: Márffy Bence szerint mindenki találhat kapcsolódási pontot a képregényekben

Szólj bele te is!

Könyv- és filmajánlók, zenekarok, képregények és ami belefér: #fiatalok címmel új tematikus oldallal jelentkezünk.

A kéthetente megjelenő oldal összeállításába ti, fiatalok is beleszólhattok: ötleteiket a [email protected] e-mail-címre várjuk. Addig is: olvassátok az elsőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában