Sok telefonhívást kap

2021.02.14. 07:00

A ma is aktív Mészáros Róbertné Magdi húsz évig vezette a Senior Színpadot

Sok telefonhívást kap mostanában Mészáros Róbertné Magdi, a nyugdíjasszövetség vezetőségi tagja. Faggatják a klubvezetők, klubtagok, mikor lesz már újra valamilyen program. Tudják, ha lesz, akkor őt ott találják a szervezők között.

Tersztyánszky Krisztina

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/archív/Tóth-Vásárhelyi Éva

Magdi szerencsésnek tartja magát, mert egész életében azt csinálhatta, amit szeret. Emberekkel foglalkozni, nekik segíteni – ez vezette munkás éveiben és azóta is, hogy nyugdíjba vonult.

– Ötvenkét évesen, korengedménnyel mentem nyugdíjba mint a vízmű személyzeti osztályvezetője. A rendszerváltás idején a személyzetisekre nem volt szükség, feladat nélkül maradtam. Nyugdíjasként nem találtam a helyemet, nem bírtam a tétlenséget. Először egy barátnőm butikjába mentem el segíteni, aztán kibéreltem egy kis üzletet és elkezdtem olcsó ruhákat árulni. Évekig jártam a kínai piacra meg viszonteladókhoz.

Magdiról tudni kell, hogy muzikális és aktív családból származik. Nagyapja szólót énekelt a kecskeméti dalárdában, neki is köszönhető, hogy mind a négy lányunokája zongorázni tanult. Magdi nővére, Erdősi Jenőné is énekelt, sógora tánctanár, lánya zongoratanár, legkisebb unokája, Manna ígéretes csellista tehetség, Réka unokája a Zonta klub elnöke. Magdi is világéletében szerette a zenét, nem csoda hát, hogy amikor Madló Pista bácsi megkereste, hogy egy Senior színpadot alakítottak az MMIKban, s lenne-e kedve elmenni, kötélnek állt.

– Ebből huszonöt év lett. Később több mint húsz évig én voltam a vezetője a színpadnak. Jártuk a megyét, az idősotthonokat. Csodálatos volt látni, hogy beülnek az emberek a műsorunkra, másfél órát eltöltenek velünk. Énekelünk nekik, ők énekelnek velünk és erre az időre elfelejtik minden bánatukat. Ez nekünk akkora fizetség volt, amit pénzben nem lehet kifejezni. Nagyon jó, öszszetartó csapatunk volt. Szombathelyen is minden évben volt legalább két műsorunk. Közben Mészárosnét a nyugdíjasszövetségtől is megkeresték, és mivel a segítés a vérében van, vállalta ezt a feladatot is. Az elmúlt tizenkét évben minden kulturális, zenei program, vetélkedő és kirándulás szervezésénél ott volt.

– Nagyon sok programot szerveztünk. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége minden évben megrendezi a Ki mit tud?-okat, amelyeknek a helyi fordulójára az összes klubunkból nagy az érdeklődés. Ezeket a vetélkedőket én vezetem le, nagy örömmel. A magyar nóta, népdal és könnyűzene kategóriában induló énekeseink minden évben továbbjutnak a területi és az országos fordulóra. Sorban hozzák az arany és kiemelt arany minősítéseket. Népszerűek a kirándulások és az évi két bál. Megalapítottuk a nyugdíjasszövetkezetet is, fogadtuk a jelentkezőket, próbáltunk nekik munkát találni.

Időközben 25 sikeres év után a Senior Színpad működése az emelkedő költségek, a zenei kísérő kiesése és az idősödő tagság miatt megszűnt. Elértünk egy olyan korhoz, amikor abba kellett hagyni, hogy szeretettel emlékezzenek ránk – vallja. A „fiatalabb” tagok Dalkommandó néven továbbviszik az általuk megkezdett tevékenységet.

Magdi a nyáron betölti a 82. évet. Nehéz ezt elhinni mindig ápolt, fiatalos megjelenését látva. Kozmetikushoz nem jár, fodrászhoz is csak öthetente, de ad magára, ami szerinte egy nőnél kötelező. Nem kerülik el őt sem a betegségek: csípőprotézis- műtétre vár, gerincproblémával és allergiás asztmával küzd. De nem hagyja el magát, mindig csinál valamit és nem foglalkozik azzal, hogy mi fáj. Gyógyszerek helyett a lányától kapott kiskutya a terápiája, naponta háromszor muszáj sétálni vinni. Ez a garancia rá, hogy az ízületek ne kössenek be. Éli a mindennapi életét, betartja az előírásokat, ápolja a férjét, intézi az ügyeket, de a jó közösség, a vezetőség, a klubok és a kulturális események már nagyon hiányoznak. Hívő emberként egész életében azt vallotta, hogy amit a sors meg a Jóisten rámért, azt végig kell csinálni. Az érdeklődő telefonálókat biztatja: majdcsak vége lesz a járványnak és újra visszatérnek a vidám együttlétek.

TÖBB MINT 25 ÉVIG SZÓRAKOZTATTAK

A kilencvenes évek elején megalakult Senior Színpad énekesei a több mint negyed évszázad alatt többször váltották egymást. Magdi emlékezete szerint az előadásokon közönség elé állt az alapító mellett Erős Juci néni, Kemenes Mihály, Dercsár Nándor, majd Kelemen Zsuzsi, Csóka Gyula, Varga Gyuláné Erzsi, Erdősi Jenőné Éva, Nagy István, Vizi Endréné Vali, Pető Ferenc Frédi, Tóth-Vásárhelyi Ilona, Varga László. A társulat elmaradhatatlan zenei kísérője, a számok betanítója húsz éven keresztül Holdosi József Dosi volt. A társulat 25 éves jubileumi műsorát 2014 szeptemberében tartotta a Bartók Teremben. Utoljára 2016-ban léptek fel.

Kiemelt képünkön: 2013-ban a Senior Színpad a Syma csarnokban lépett fel. A képen Tóth-Vásárhelyi Ilona, Varga László, Erdősi Jenőné, Pető Ferenc és Mészáros Róbertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában