A hívek adományaiból vették

2021.02.09. 20:13

A püspök megáldotta a Horvátországba küldendő, öttagú családnak szánt házat

Megáldotta a földrengéskárosult Sziszekbe szállítandó mobilházat dr. Székely János megyés püspök, aki kedden időt szánt arra, hogy Borgátára utazzék a ház útnak indí­tása előtt.

Merklin Tímea

Fotó: Büki László

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újabb jelentős értékű adományt szállít szerdán Sziszekbe: egy mobilházat egy lebontásra ítélt házban lakó családnak, valamint 1,1 millió forint készpénzt az újjáépítéshez a Szombathelyi Egyházmegye híveinek adományaként.

A házikót egy holland családtól vették, amely Borgátán szokott üdülni, de a Covid miatt elbizonytalanodott helyzetben nyaralójukat árusítani kezdték. Két vevőjük is lett volna, de amikor bejelentkezett a karitász a jószolgálati szándékával, az eladó úgy döntött, ide adja el 3,3 millió forintért. A ház belterülete 25 négyzetméter, súlya öt tonna. Egy speciális járművel juttatják el Horvátországba. A „túlméretes” szerelvényt egy autó kíséri Letenyéig, onnan a horvátok „vezetik” tovább Sziszekbe. A szállítmánnyal a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ezermesterei is kiutaznak, ők végzik a helyszíni szerelést, viszik magukkal a ház alátámasztásához, aláépítéséhez szükséges itt beszerzett fapadlókat, betontuskókat, raklapokat, csatornázási szerelvényeket, a lépcsőépítéshez való lemezeket.

– A mobilházat egy többgyermekes család kapja: lebontásra ítélt házuk udvarára telepítik, így nem kell elhagyni a területüket, saját közművezetékeiket használhatják tovább – tájékoztatott Tuczainé Régvári Marietta, a karitász vezetője, aki a szintén szerdán induló két mikrobusz szállítmányáról elmondta, hogy a gradistyei horvátok által gyűjtött adományokból még itt maradt játékokat és a Harkáról küldött 18 doboz ötliteres falfestéket viszik most ki. A 3000 euró értékű készpénzt a sziszeki testvérszervezet vezetőjének adják át, hogy fordítsák az újjáépítésre.

Dr. Székely János megyés püspök elmondta: „Nemcsak falakat és tetőt küldünk, hanem a szívünket is, jól fog esni a horvát családnak, hogy a szombathelyi egyházmegye hívei lélekben mellettük állnak, és megoldották átmeneti lakhatási gondjukat.”

Kiemelt képünkön: Tuczainé Régvári Marietta, dr. Székely János és Rohrer Marcell a mobilház előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában