Társadalmi párbeszéd

2021.02.13. 07:00

Állattartásról és a védelmükről, egy hónapon át lehet kitölteni az online kérdőívet

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét. A kérdőívet egy hónapon át lehet kitölteni az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Polgár Patrícia

Állatvédők is készülnek a szilveszterre, Vígh Andrea telephelyvezető és Escobar. 20201230 Szombathely Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón ismertette: a kormány és az Agrárminisztérium törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését. Ebben a szellemben indítják el a társadalmi párbeszédet is, amelynek célja, hogy biztosítsák az információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában.

A 13 kérdés két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete. A témák egyaránt érintik a társállatok és a gazdasági haszonállatok helyzetét. A kormány kíváncsi a lakosság véleményére a civil szervezetek támogatási rendszerével, az oktatással, a kóbor állatok helyzetével, a bántalmazást elszenvedő haszonállatokkal kapcsolatban. A jogszabályi környezet felülvizsgálatával kapcsolatban a nem megfelelő állattartással szembeni fellépésről, az állatkínzás büntetéséről, a tiltott állatviadal szabályainak szigorításáról, a pirotechnikai eszközök használatáról és cirkuszi vadállatok helyzetéről is fogalmaztak meg kérdéseket.

Vértesi Andrea, az Állatvédők Vasi Egyesületének elnöke üdvözli a kormány kezdeményezését. Elmondta: ami a menhelyeket leginkább érintő problémákat – csipelési és oltási kötelezettség, ivartalanítás – illeti, nem feltétlenül szükséges új rendelkezések meghozatala, amennyiben létrehoznak egy olyan hatóságot, amely betartatja a meglevő szabályozásokat.

Kiemelt képünkön: A kérdőív kitér az állatmenhelyek működésének támogatására is. Képünkön Vígh Andrea, a Fekete István Állatvédő Egyesület telephelyvezetője és Escobar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában