Már lehet érezni az illatát a tápláni parkban

2021.02.24. 09:00

Előbb lesz medvehagyma – Szedését helyi rendelet szabályozza, nem szabad szatyorszámra hazavinni

A meleg tél miatt előbb lesz szezonja az idén a medvehagymának, de ez nem jelenti azt, hogy szabad szatyorszámra hazavinni a lelőhelyekről. A táplánszentkereszti parkban már lehet érezni a jellegzetes fokhagymaillatot.

Merklin Tímea

20210223 medvehagyma, Táplánszentkereszt, Szendi Péter, Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Szendi Péter

Vas megyében ritka a medvehagyma. A nedves, nyirkos helyeket szereti, kastélyparkokban, arborétumokban található, mint például a kőszegi gyógypedagógiai intézmény parkjában, Gencsapátiban, a Jeli Arborétumban, a kemenesaljai erdőkben foltokban fordul elő; a tápláni park kitüntetett hely – tudtuk meg dr. Balogh Lajos botanikus-muzeológustól, aki az összetéveszthetőségére is felhívta a figyelmet. – Ha nincs jellegzetes fokhagymaillata, akkor az nem medvehagyma. A mérgező gyöngyvirággal keverhető össze, aminek szélesebbek, rövidebbek a levelei. A medvehagyma onnan kapta a nevét, hogy a medve nagyon szereti, amikor előbújik a barlangjából, ez az első tavaszi vitaminforrás, immunerősítő. A népi orvoslásban szerepet kap a légúti megbetegedések megelőzésében, az emésztési panaszok kezelésében, a szervezet méregtelenítésében. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszer működését. Az indiai védikus hagyomány szerint vágyat, szenvedélyt fokozó afrodiziákum.

Szedését Táplánszentkereszten helyi rendelet szabályozza. Maximum napi két kilogrammot lehet engedély nélkül gyűjteni, csak saját fogyasztásra – tudtuk meg Perl János polgármestertől, aki azt is hozzátette: hogy ezt sokan nem tudják, vagy nem akarják betartani, nem tisztelik a természetet. Pedig a szedésnek is van kultúrája: egy növényről csak egy-két levelet szabad letépni, nem az összeset, hogy ne lehetetlenítsük el az életét.

– Várjuk az érdeklődőket, de ne éljenek vissza a lehetőséggel. Szeretnénk évtizedek múlva is élvezni, amit a természet ad – hangsúlyozta a polgármester, aki büntetést helyez kilátásba, és természetkárosításért eljárást kezdeményez a rendőrségnél, ha valakit tetten érnek, hogy a növényt kiássa vagy túl nagy mennyiségben viszi. Azért nem érdemes ellopni a medvehagymát, mert sajátos mikroklíma kell neki, nem biztos, hogy ha valaki az eredeti környezetéből kiveszi, és otthon elülteti, akkor ott megmarad.

A medvehagymát a virágzásig szokás szedni, utána már nincsenek a jótékony hatóanyagok olyan magas koncentrációban a levelekben. A virágzását már tavaly márciusban is online ünnepelték, Halvax Ágnes közművelődési szakember Facebook-csoportjának 240 tagja volt, közülük legalább ötvenen készítettek medvehagymás ételeket, és osztották meg a fotókat, recepteket. Hasonló játékos feladatok az idén is lesznek március 15-e után.

Kiemelt képünkön: Még zsengék a medvehagyma levelei a tápláni parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában