Hagyományőrzés

2021.02.27. 07:00

Film a gencsi táncról, a fánkról, a kalinkóról

Több filmet vettek fel az utóbbi időben a faluban: téma volt a saját tánc, a fánk- és a kalinkósütés, a tojásfestés, a gencsi értékek is. Varga Albinnal, a művelődési ház igazgatójával és a hagyományőrzők vezetőjével beszélgettünk.

Merklin Tímea

Fotó: VN/Gencsi Művelődési Ház

A „Járd a saját táncod!” című programot a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség égisze alatt a járványhelyzet hívta életre, párját ritkító sorozat jött létre, amelyben egy-egy település hagyományőrző együttesének táncosai a saját tánchagyományaikból összegyűjtött tudást mutatják be a mai élő gyakorlatban archív források felhasználásával. A pályázók között voltak a gencsiek is: dr. Györke Eszter, Molnár Péter és Varga Albin írta a forgatókönyvet, példaértékű munkák születtek a szakmai közvélemény szerint is.

Nemcsak a saját táncot mutattuk be, hanem össze is hasonlítottuk a büki és nemeskoltai anyaggal, hiteles, archív források alapján – mondta el Varga Albin. – A forrásjegyzék, a fotó, a film, a zenei gyűjtések, a Boglya együttes által feldolgozott anyagok is felkerültek a Muharay-szövetség honlapjára.

Kalinkósütés Jágeréknél: Nagyné Burkon Andrea, Spiegel-Szabó Viktória Fotó: VN/Gencsi Művelődési Ház

Héra Éva, a sorozat szerkesztője, a Muharay-szövetség elnöke úgy fogalmazott:

– A vírus átprogramozta az életünket; a nehéz helyzet próbára tesz mindannyiunkat, hiszen a családdal, munkával s az egész életünkkel kapcsolatos tennivalóinkat a helyzethez igazodva, egészségünket és mentális állapotunkat megtartva kell menedzselnünk. Szövetségünk tagjainak is naponta új kihívásoknak kell megfelelniük, és szinte megharcolunk azért, hogy ne veszítsük el közösségeinkkel és egymással a kapcsolatot. Nyolc együttes vállalta a kihívást, és készített részletes forgatókönyvet. Bár a járványnyal kapcsolatos szigorítások hátráltatták a munkát, az első három film elkészült, a sorozat Gencsapáti, Szany és Kapuvár filmjével indult útnak.

Varga Albintól azt is megtudtuk, hogy a Hagyományok Háza Hálózat keretében – amelynek a gencsiek a Kezdőkör Egyesülettel tagjai – valósult meg a Maszka(7) vége, online programsorozat a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület kezdeményezésére, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület együttműködésével. Színes programokat láthattak az érdeklődők, akik követték a hétvége eseményeit, volt kézműves-foglalkozás, népi, farsangi ételek készítése, farsangi hagyományok bemutatása, zene, tánc, népdaloktatás, gyermekprogramok, néprajzi előadás. Vas megye is kivette a részét: dr. Illés Péter etnológus előadást tartott a farsangi szokásokról; a rönkhúzás a színpadon is megjelent, részletként Csollányné Horváth Krisztina és Csollány Csaba „Pogányt vittünk, keresztényt hoztunk” című koreográfiájából. Bemutatták Csordás Csabáné tojásfestő, népi iparművész helytörténeti, néprajzi kiállítását, amelyet a saját házuk istállójából alakított ki. Laposa Julcsi dunántúli farsangi szokások dalait tanította, és bemutatta a Népi hang-színek – Tél című kiadványát. A gencsi szőlőhegyen, Jáger Imre pincéjében farsangifánk-sütésről vettek fel filmet, Jáger Imréné Matildtól tanulhattak az érdeklődők, majd Nagyné Burkon Andrea mutatta be a gencsi kalinkó sütésének csínját-bínját. Végül Varga Albin beszélt a gencsapáti értéktárról és a Szent-kútról, a település fontos és népszerű szakrális és kirándulóhelyéről, amely megyei érték.

A kultúrház igazgatója az online aktivitásról elmondta: a fizikai valóság lehetőségeinek beszűkültsége motiválja, a jelenlegi helyzetben is tenni szeretne a közösségért. A digitális munkával ledolgozható valamennyi ebből a hiányból, csak az fájó, hogy nem lehet közösségben megélni.

Kiemelt képünkön: A „Járd a saját táncod” gencsi film készítői, a táncosok és a zenészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában