koronavírus

2021.02.15. 07:00

Kevesebb fertőzött Szlovéniában, enyhülhet a szigor

A szlovén kormány csütörtöki közlése szerint az országban csökkent a napi koronavírus-fertőzöttségi esetszám és a kórházban kezelt betegek számának átlaga, a mutatók pedig elérték azt a határt, amely alapján a kabinet ismét enyhíthet a járványügyi intézkedéseken.

Vas Népe

Fotó: Illusztráció

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint – amennyiben heti bontásban ezer alá csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban kezelt betegek száma – az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődhet a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. További szolgáltatások és üzletek nyithatnak meg, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz emberig lesz megengedett. Feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat is.

A kormány lehetővé teszi, hogy a munkavállalók kiválthassák az egy hétnél nem régebbi PCR- vagy antigéntesztet oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.

Az új határátlépési szabályozás szombattól, a többi enyhítés mától lép érvénybe.

Ales Hojs belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Szlovénia megszünteti a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, így szombattól minden határátkelőhelyen át lehet kelni a Magyarországgal, Ausztriával és Olaszországgal közös határszakaszon. A spanyol, portugál és cseh állampolgárokra azonban továbbra is vonatkozik a karanténkötelezettség, mert ezekben az országokban rosszabb a járványhelyzet, mint Szlovéniában – magyarázta.

Ljubljana először tavaly március 11-én korlátozta a beutazásokat az országba, majd május 14-én az elsők között szüntette meg azt az Európai Unióban. Aztán kora ősszel kezdte ismét visszaállítani a belső határellenőrzéseket, és október elejétől december végéig szinte minden európai uniós országot vörös besorolású államként tartott nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában