Helyén a kerék

2021.02.08. 07:00

Mozgalmas térplasztikával bővült a park Bükön

Összeállt a szerkezet és működik a taposókerék, a Kneipp-park új térplasztikája. Nagy Csaba Munkácsy- díjas képzőművész alkotásának tavasszal lehet ünnepélyes avatója.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

Helyére került a lényeg, vagyis a kerék a Kneipp-park új attrakciójában. Ez a harmadik Nagy Csaba-alkotás a parkban a belépőt fogadó kettős spirál és az organikus pont után. Ahogy az első kettő térplasztika, a taposókerék is kortenacélból készült és ez is mintha „itt nőtt volna” ki a földből, a park szerves részének látszik. Az organikus pont formanyelvét igyekezett követni, statikailag itt is félköríves pillérek támasztják a testet – mondta és mutatta Nagy Csaba, amikor az utolsó simításokat végezte az alkotáson.

Kihívást jelentett a művésznek, hogy biztonságos legyen a taposókerék – ezt is megoldotta, például 30 kilogrammos testsúly alatt nem mozdul a kerék, de természetesen óvatos használatra int mindenkit. Az utóbbi napokban sokan kipróbálták a kereket, sikere van a bükiek körében, remélik, majd az ide látogatókat is megnyeri az interaktív parkelem.

A mozgalmas térplasztika a Csepreggel közös, mintegy 200 millió forintos turisztikai pályázatból készült el Bükön. A műszaki átadást a napokban megtartották, majd tavasszal lehet ünnepélyes avatója, addig pedig kinő a munkálatokkal kitaposott fű, valamint rendezik a szobor környezetét.

Kiemelt képünkön: Nagy Csaba Munkácsy-díjas képzőművész az utolsó simításokat végzi legújabb alkotásán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában