Csak tragédia ne történjen

2021.02.12. 14:00

Napokig marad még a rendkívüli hideg idő – Mindenkinek jut takaró és ennivaló a krízisidőszakban

Viharos széllel érkezett meg Vas megyébe a sarkvidéki eredetű hideg. A légmozgás enyhül, de a napközbeni mínuszok jövő hétvégéig kitartanak. Ilyenkor fokozott veszélyben vannak a fedél nélkül élők.

Cseh-Egyed Bernadett

Hajléktalanszálló, mínuszok,Pungor Dávid, Németh Klára20210211, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A szokásos gyógyszerek, konzervek mellé pléd és meleg tea is kerül ezekben a napokban az utcai szolgálatot teljesítő szociális munkások autójába. Két gépjárművel négyen folyamatosan ellenőrzik a kritikus helyeket a városban, és riasztás esetén ők utaznak a megye egyéb pontjaira is. – Erőltetett menetben reggeltől estig dolgoznak a kollégáim. Minden van náluk, ami az életmentéshez szükséges, a legfontosabb, hogy senki ne fagyjon meg – mondja Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. igazgatója. Hozzáteszi: a krízisidőszakban nemcsak arra a néhány fedél nélkülire figyelnek fokozottan, akik nem szeretnek bemenni a szállóra, de felkeresik azokat is, akik a város környéki kistelkeken, lakhatásra nem alkalmas tákolmányban, bódéban, lakókocsiban húzzák meg magukat. Elmondja azt is, folyamatosan tartják a kapcsolatot a Pálos Károly Központtal és az önkormányzat illetékes osztályával, irodájával. Évek óta olajozottan működik a szociális szervezetek közötti jelzőrendszer, de krízisidőszakban még inkább figyelnek egymásra. A kijárási korlátozás miatt este nyolc óra után kevesebben járják az utcákat, ellenben a rendőrök és a közterület-felügyelők munkájára, támogatására számíthatnak. Aki segítségre szoruló személyt lát az utcán, a 06 80 205 165 ingyenesen hívható zöld számon a nap 24 órájában jelezheti.

Pungor Dávid folyamatosan ellenőrzi a kritikus helyeket a megyeszékhelyen Fotó: Unger Tamás

A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. folyamatosan ingyenes papírbriketteket ad a rászorulóknak. Fűtőértékük, ha nem is ér fel a fáéval, arra biztosan elég, hogy senki ne ­fagyjon meg. – Nincs olyan, hogy valakinek ne jutna egy matrac, egy pokróc és egy tál meleg étel a Zanati úti hajléktalanszállón. Krízisidőszakban mindenki, tehát az alkoholos befolyásoltság vagy szerhasználat alatt álló személyek is igénybe vehetik az alacsony küszöbű szolgáltatásokat – hangsúlyozza Németh Klára. Majd így fogalmaz, mi szociális munkások vagyunk, nem hatóság vagy rendészet. Nekünk egy eszközünk van, amivel dolgozni tudunk: a személyiségünk. Megpróbáljuk ebből a lehető legtöbbet kihozni. Folyamatosan készenlétben vagyunk, izgulunk az emberekért. Mindig úgy fekszem le este, hogy remélem: nem történik tragédia.

A kormány döntése alapján ma délelőtt 10 órától él a vörös kód, a jelzés idején a nem a számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is fogadniuk kell a hajléktalan embereket.

Napokig kitart még a rendkívüli hideg. A kint tartott állatokra is érdemes ilyenkor jobban odafigyeli: energiában dús ételt kapjanak, naponta többször ellenőrizzük az ivóvizes tálkákat, és biztosítsunk számukra szélvédett helyet.

– Napközben mínusz öt, éjszakánként mínusz tíz fok körüli értékeket mérhetünk. A jövő hét elején enyhül a szél, valamelyest javul a hőérzet, de az éjszakák még fagyosabbak lesznek – mondja Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője. Számításai szerint átmeneti enyhülés legelőbb jövő hétvégén jöhet. Számottevő csapadék nem valószínű, a talajok azonban ki, az állóvizek pedig befagynak. Nincs egyébként ebben semmi rendkívüli: a február a leghidegebb hónapunk. 1929. február 11-én például mínusz 30 fokig hűlt le a levegő. Igaz, jegyeztek már fel ilyentájt plusz 22-t is.

Kiemelt képünkön: Kenyeret és maszkot is ad a rászorulóknak Pungor Dávid szociális munkás és Németh Klára, a FÉHE igazgatója a tál meleg

étel mellé a Zanati úti hajléktalanszállón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában