Fejlesztési elképzelések

2021.02.10. 11:30

Navracsics Tibor kormánybiztos látogatása Szentgotthárdon

A városba látogatott pénteken Navracsics Tibor, az Észak-nyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Szentgotthárdi önkormányzat

Az egyeztetésen Huszár Gábor polgármesteren kívül részt vett Markovics Alíz, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseinek felelőse, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólója és dr. Kondora Bálint megyei önkormányzati alelnök.

A polgármester összefoglalta az elmúlt időszak eredményeit és a jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket a gazdaságfejlesztéstől az infrastrukturális beruházásokon át a helyi közszolgáltatások megújításáig. Megemlítette, hogy a Szentgotthárdi Tudományos és Technológiai Park bővítése mellett az ipari park nagyfeszültségű áramvételi lehetőségének kialakítása is szükséges lenne. Szóba került a kaszagyári terület rehabilitációja, a városüzemeltetési telephely költöztetése. Huszár Gábor kiemelte: a város kasszáját terheli a fürdőkötvény fizetése, szükséges lenne az adósság mielőbbi konszolidációja. A járvány kitörése előtt a fürdő már jól teljesített, a szálláshelyek bővítésével, a sport- és egészségturizmus fellendítésével lehetne még növelni a forgalmat.

A városvezető szerint fenntartható, élhető várost szeretnének, megtartva Szentgotthárd központjának szellemi és lelki kisugárzását, melyet erősít a templom, a kolostor, a Színház épülete. A közigazgatási feladatoknak helyet adó kolostorépület korszerűsítése meghaladja az önkormányzat erejét, ehhez segítséget kért. A belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, az út- és járdahálózat felújítása, a keleti elkerülő út megépítése is szándéka a városnak.

Az iskolákról Kissné Köles Erika beszélt, szólva arról, hogy a Széchenyi-iskola és a gimnázium várhatóan egyházi kézbe kerül. A polgármester kitért a vallási turizmusra is, amely erősödik, amióta Brenner Jánost boldoggá avatták. V. Németh Zsolt hozzátette: egy zarándokház keresztény ifjúsági táborok helyszíne lehetne.

Navracsics Tibor elmondta: a magyar kormány ebben az uniós ciklusban fokozottan koncentrál a regionális gazdaságfejlesztésre, a járási székhelyek szolgáltatásainak növelésére. Főleg a fenntarthatóság és a digitalizációs célok kiterjesztésével érhetők el uniós források a következő időszakban, mely célokba a szentgotthárdi elképzelések jó része beilleszthető.

Kiemelt képünkön: Huszár Gábor polgármester és Navracsics Tibor kormánybiztos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában