Állatvédők Vasi Egyesülete

2021.02.09. 11:46

Rókalyukban élő kiskutyákat mentettek a Gersekarát melletti erdőben

Múlt pénteken érkezett a bejelentés az Állatvédők Vasi Egyesületéhez (ÁVE), hogy Gersekarát mellett az erdőben kölyökkutyákat találtak. Az állatvédők még aznap a felkutatásukra siettek – az erdőben jött a meglepetés: a négy kiskutya egy rókalyukban élt.

Polgár Patrícia

A bejelentők a négy, két hónapos körüli kölyökből egyet megfogtak, őt örökbe is fogadták. Az állatvédőknek elmondták, hogy még két kölyök talán megfogható, viszont egy az erdőbe menekült. Az egyesületi tagok nem akarták egyedül hátrahagyni, így péntek reggel kezdték meg a mentésüket.

Hatan vonultak a gersekaráti erdőbe, ahova odaérve ledöbbenve tapasztalták, hogy a kölykök egy rókalyukban élnek. A három kiskutyán kívül találtak egy fiatal felnőtt egyedet is, ami a közelben, az erdőben kóborolt. Róla először azt gondolták, hogy a picik anyja lehet, ám később, a menhelyen kiderült, hogy egy kanról van szó. Feltételezéseik szerint rokonságban állhat a kölykökkel. Őt élve fogó csapda segítségével fogták be, míg a piciket kutyaeledellel csalogatták ki a lyukból. Végül szákot tettek a vájat szájához, amikor pedig a kutyusok megpróbáltak visszafutni a járatba, a szákba kerültek. A négy kutya azóta a menhelyük lakója, bolhairtásuk, féreghajtásuk megtörtént. Kényelmes, fűtött kutyaházban pihenhetik ki az elmúlt napok megpróbáltatásait.

Vértesi Andrea, az ÁVE elnöke elmondta: a kutyákat nemrégiben tehették ki az erdőben, ugyanis jól tápláltak, egészségesek és barátságosak. Kéri, hogy amennyiben bárki felismeri őket, jelentkezzen náluk – akár nevének elhallgatása mellett is –, hogy kiderülhessen a gazda kiléte. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy akinek problémát okoz a vállalt kisállat gondozása, bizalommal forduljon az állatvédő egyesületek valamelyikéhez – készséggel nyújtanak segítséget az ivartalanításban vagy gondozásukba veszik a kisállatot. Az azonban semmiképpen nem megoldás, hogy ilyen módon próbáljanak megszabadulni tőlük.

" data-width="500" data-show-text="true">

Ezek is érdekelhetik