kezdeményezés

2021.03.27. 13:06

A jövő sínen van – aláírásokat gyűjtenek a Szombathely – Oberwart vasútért

Egy kétnyelvű petíció jelent meg az interneten, amely aláírásokat gyűjt a Szombathely – Oberwart vasútvonalért. Ha összegyűlik ötezer aláírás Magyarország és Ausztria kormányához is eljuttatják. A petíciónak a harmadik napon (szombaton délben) 15 százalékos eredménye, 746 támogatója volt.

Vas Népe

Fotó: Volksgruppen ORF.at Magyarok

Megkérdeztük „A jövő sínen van” című akció hazai szószólóját, ifj. Cseri Tivadart a szándékaikról. Amint a fiatalember elmondta, együtt járt az oberwart gimnáziumba Marth Stefannal, aki a mozgalmat osztrák oldalról képviseli. Már akkor beszélgettek róla, hogy hiányzik a közlekedésből ez a vasúti szakasz. Rohoncig ki van építve, onnan pár kilométer hiányzik, a magyar szakaszt a hatvanas években lebontották.

- Ez nemcsak kettőnk kitalációja. 2015-ben hivatalos bejelentés volt arról, hogy ezt megcsinálják, csak elhalt az ügy. Készült akkor egy hatástanulmány, amely az egész határrégió vasútfejlesztéséről szólt, és amelynek része volt az Oberwart – Szombathely vasút. Létrehozása a térség gazdasági fellendülését hozná – mondta ifj. Cseri Tivadar. – Akkor azt írták le, hogy napi 2900 ember használná ezt a szakaszt, és kétezer új munkahely jönne létre a hozadékaként. Ha egy nagyobb vállalkozó idejönne, rögtön a mobilitási lehetőségeket nézné. Nemcsak a tanulási vagy munkavégzési céllal ingázók helyzetét könnyítené meg. Tudjuk, milyen sok cég van Szombathelyen, amely nem feltétlenül kamionnal szállítana, ha lenne más lehetőség. A Szombathely-Oberwart vasúti szakasz lehetővé tenné, hogy könnyebben elérjék Grazot és Bécset. Vonattal lehetne rátérni a SETA folyosóra, amely levinne Rijekáig, Koperig, Triesztig. A vasút így lehetővé tenné a tengerparti kikötők könnyebb és olcsóbb elérését, ami az egész világot megnyitná a közép-európai gazdasági régió számára.

Ifjú Cseri Tivadar azt is elmondta, hogy a koronavírus rámutatott: milyen nagy kocsisorok alakulnak ki a határátkelőn, jó lenne itt egy vasúti határátkelő is. A vonat részben tehermentesítené az utakat, úgy véli: ez a fenntartható közlekedés, a jövő útja.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-napirendre-vehetik-a-felsoor-szombathely-kozotti-vasut-fejleszteset-4747894/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában