Kevesebbet kaptak?

2021.03.27. 06:50

A szakképző iskolák diákjait ösztöndíjjal is motiválják

Olvasónk a szakképző iskolákban a napokban kifizetett ösztöndíjakkal kapcsolatban kereste meg lapunkat: szerinte gyermekének, akinek 4-es feletti az első félévi tanulmányi átlaga, jóval magasabb összeg járt volna a második félévtől.

Tóth Kata

20210222 Szabadkígyós Gyulai Szakképzési centrum pék tanulói gyakorlati órán Liska László szakoktató vezetésével. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: VN-archív

„A gyerekek és a szülők fel vannak háborodva: egy rendelet szerint a diákok második félévtől a tanulmányi átlag alapján kapják az ösztöndíjukat. A pénz megérkezett a gyerekek számlájára, viszont merőben más összeg, mint amire számítottak. Körülbelül a negyedét – az alapot – kapta egy négyes átlagú tanuló – írta egy édesanya, akinek pék-cukrász szakon tanul 16 éves gyermeke a szombathelyi élelmiszeripari és földmérési középiskolában.

Az anyukát telefonon is elértük, úgy részletezte a problémát: mint mondta, az első félévre ígérték a gyerekeknek az alapösztöndíjat, havonta 16 ezer 100 forintot, a második félév után az átlaga alapján 40 ezer forintra számítottak. Ő úgy látja, és az internetes csoportban több szülőtársa is osztja a véleményét, hogy megvezették a diákokat, akik hiába várták az ígért öszszeget. Hiányolta a kellő felvilágosítást is a témában, „senki sehol nem nyilatkozik” – így fogalmazott.

A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója, Kondics Ferenc segítségét kértük, aki tőlünk hallott először a problémáról, és aki végül tisztázta a helyzetet. – A tanév második félévében a kilencedik évfolyamon még nem kötik tanulmányi eredményhez az ösztöndíjat. A diákok fix összeget kapnak mindkét félévben. A szakképzési törvény végrehajtási rendelete alapján ők kilencedik osztályban ágazati alapoktatásban vesznek részt, alapozó tanulmányokat folytatnak és szakképző iskolai tanulók (például pék-cukrász), a 171.§ a) pontja vonatkozik rájuk, tehát az ösztöndíj alapjának tíz százaléka jár nekik, és ismét hangsúlyozom: a féléves eredmény alapján nem differenciálnak az ösztöndíj tekintetében. A 171.§ b) része akkor vonatkozik majd rájuk, ha az ágazati alapvizsgájuk után már szakirányú oktatásban vesznek részt 10. osztálytól. Tehát majd most az év végi jegyüknek lesz nagy tétje a következő tanévi tanulói juttatásra vonatkozóan.

Az igazgató véleménye szerint a havonta utalt 16 ezer 100 forint is kifejezetten motiváló, korábban ugyanis a kilencedik évfolyamosok egyáltalán nem kaptak ösztöndíjat. Az ösztöndíjat egyébként a Kréta rendszerbe feltöltött adatok alapján utalják központi rendszeren keresztül – a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz tartozik az ügyintézés.

Kiemelt képünkön: A 9. osztályos szakképző iskolai tanulók a következő tanévtől kaphatnak emelt összeget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában