Közösséget építeni

2021.03.29. 07:00

Bokor Zoltán plébános örömmel vállalta a feladatot

Sárvárról, a Szent László-plébániáról érkezett Gyöngyösfaluba Bokor Zoltán plébános, akit egy február végi szentmisén a Szent Márton-templomban iktattak be hivatalába.

Tóth Kata

Bokor Zoltán: „Nem a megszokott formában történt a kinevezésem”

Fotó: Cseh Gábor

Február 28-ától szól Bokor Zoltán kinevezése. A hivatalt nem tudta még formálisan átvenni, mert Porpáczy József címzetes esperes, plébániai kormányzó a betegsége miatt nem lehetett jelen a szentmisén. A Kőszegi Esperesi Kerülethez tartozó Szent Márton-plébánia vezetője 1965-ben született Szombathelyen, 2010-ben szentelte pappá Veres András akkori megyés püspök.

Első állomáshelyén, a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna-­plébánián két évet töltött káplánként, ezt kétéves római tanulmányút követte. Miután az erkölcsteológiai posztgraduális képzése véget ért, egy évre visszatért Zalaegerszegre, utána Szombathelyen folytatta szolgálatát a Sarlós Boldogasszony-székesegyház plébánia káplánjaként és a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium iskolalelkészeként. 2016-tól ellátta a szentkirályi templom plébániai kormányzói feladatát. 2017-ben további egy év állt rendelkezésére, hogy Rómában megírja szakdolgozatát. Hazatérve a sárvári Szent László-plébánián plébánoshelyettesi szolgálatot látott el 2018 augusztusától, azt követte a gyöngyösfalui kinevezés.

Bokor Zoltán: „Nem a megszokott formában történt a kinevezésem”
Fotó: Cseh Gábor

– Nem a megszokott formában történt. Porpáczy atya decemberben lebetegedett, kiderült, hogy nem tud visszamenni az állomáshelyére. Egy ideig Szombathelyről helyettesítették, azután a püspök atya megkérdezett, elvállalnám-e a feladatot, és én igent mondtam.

Bokor Zoltánnak korábban nem volt szoros kapcsolata Gyöngyösfaluval és a környező településekkel, Lukácsházával, Pusztacsóval és Nemescsóval, de örömmel jött. Ugyan személyes találkozásokra még kevés lehetőség volt, egy hónapja már Szombathelyről intézi az ügyeket.

„Ütőképes csapatot” Jézusnak

És hogy mikor indulhat be az élet? Erre a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi szavait idézi: „Nem vagyok Nostradamus.” Reméli, hogy az oltással enyhül a járvány, és leg­alább a részleges nyitásra lehetőség lesz mielőbb. Az már látszik, hogy sajnos a húsvéti szertartásokat, az örömünnepet a körmenettel az idén sem lehet hagyományosan megtartani, csak a járványügyi szabályokra figyelemmel. A terveiről úgy beszél:

– Nem csupán azokhoz érkeztem, akik a legutóbbi népszámláláskor katolikusnak vallották magukat. Mindenkihez szeretnék szólni, közösséget építeni, hogy Jézusnak egy „ütőképes csapatot” tudjunk létrehozni, akik azt az utat járják, amit Jézus élt elénk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában