Gyakorlatorientélt tananyag

2021.03.05. 15:00

Elektronikai alapok és programozás – Új módszerekkel oktatják a Bolyaiban

Vasi kötődésű cég vezetésével, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziummal közösen új, gyakorlatorientált tananyagokat készítenek az iparban dolgozó szakemberek a közoktatás számára. A Kristálytiszta elektronika 1. és 2. tananyagokat iskolai szakkörökön tesztelik, majd mindenki számára online elérhetővé teszik digitális formában.

Merklin Tímea

20210301 Papp Tibor ihazgató, Pájer Szabolcs tanár, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– A Kristálytiszta elektronika című tananyag már publikált első része az elektronikai eszközök és alkatrészek helyes kezeléséről, alapvető programozásáról szólt, míg a jelenleg tesztelés alatt álló második rész mélyebben foglalkozik a mikroelektronikai eszközök programozásával – tudtuk meg Pájer Szabolcstól, a Bolyai-iskolában futó tesztelést-projektet koordináló szaktanártól, aki hozzátette: a tananyag első része sok pozitív visszajelzést kapott, ugyanakkor a diákok körében végzett felmérések arra is rámutattak, hogy komoly igény lenne egy, a mikroelektronikai programozással mélyebben foglalkozó változatra, ez volt a második tananyag kiindulópontja.

– Az első tananyagot a Bolyai és három külföldi középiskola segítségével, Erasmus+ pályázatos közösségi forrás felhasználásával 2020-ra sikerült elkészítenünk, művünket utóbb nívódíjra jelölték – fűzte hozzá Lágler Gergely, az együttműködésben részt vevő cég alapítója, aki a Bolyaiban a nyolcosztályos gimnázium tanulója volt, majd 2011-ben szerzett villamosmérnök-diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen.

– A tananyagot a projektzárást követően is használják a partner-, illetve több másik oktatási intézményben is a tanterv részeként, tematikus fakultáció keretében. Csepregi kötődésűként külön öröm számomra, hogy a helyi technikumban két képzés során is fel tudják használni a Kristálytiszta elektronika első kilenc fejezetét.

Lágler Gergely mindemellett hozzátette: – A felhasználói visszajelzések alapján örömmel tapasztaltuk, hogy sokan vágtak bele egyénileg is a tananyag elsajátításába. Az új tananyag a korábbi ismeretek nyomdokain, azonban azoktól függetlenül mutatja be az olvasónak az iparban is használatos módszereket, eszközöket. Míg az első tananyag kifejezetten az elektronikai és programozástechnikai alapokat taglalta, addig a második mikroprogramozható, beágyazott eszközök rövid, pontos ismertetésére, valamint programozásuk alapos gyakorlására fókuszál.

Papp Tibor, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója elmondta: a tananyag második része szemléletmódjában megegyezik az elsővel, ugyanakkor jóval mélyebb programozási ismereteket közvetít. Az igazgató hangsúlyozta: meggyőződése, hogy azok a diákok, akik mindezt elsajátítják, hatalmas előnnyel indulhatnak a villamosmérnöki vagy informatikai felsőoktatási szakokon.

– Akik csupán hobbiból veszik végig a tananyagokat, azokat sem érheti csalódás, mivel egy-egy kötetben könyvespolcnyi tudásanyag van célirányosan összegyűjtve, „sallangok” nélkül. A Kristálytiszta elektronika tananyagokat az iparban dolgozó, rendkívül tapasztalt mérnökök bevonásával készítjük. Olyan gyakorlati példákon keresztül oktatunk, melyeket a diákok önmaguk is megépítenek és felprogramoznak a szakkörök, illetve otthoni tanulás közben. Mostanra a tananyag második részét már tesztelési céllal oktatjuk intézményünkben.

A tesztelés a szombathelyi Bolyai-iskolában a tervek szerint haladva várhatóan az év végére fog befejeződni, a diákoktól, szaktanároktól és egyéb érdeklődőktől érkezett visszajelzések figyelembevételével folyamatosan fejlesztik a tananyagot.

Az első fejezetek publikálása pedig nem sokkal később, 2021 nyarán várható. Közben mindenkit arra biztatnak, hogy a közzétett fejezeteket töltsék le a tananyag honlapjáról, és segítsék a munkát a visszajelzéseikkel. 2021 nyarától aztán – az első anyaghoz hasonlóan – elkezdenek dolgozni a szakemberek az angol változaton is.

Kiemelt képünkön: A Bolyai-iskola igazgatója, Papp Tibor és Pájer Szabolcs szaktanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában