Fejlesztés

2021.03.05. 07:00

Elkezdték bontani az elválasztó falat Szentgotthárdon

Csütörtökön reggel elkezdték bontani azt a falat, amely az 1950- es évek elejétől elválasztotta egymástól a barokk műemlék templomot és az önkormányzati hivatalnak otthont adó kolostorépületet.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Szendi Péter

Az Elnöki Tanács 1950. évi 34. törvényerejű rendeletével a szerzetesrendek működési engedélye megszűnt Magyarországon. A ciszter rend szentgotthárdi működése is véget ért ezzel a szomorú eseménnyel. A templomot és a kolostort összekapcsoló folyosó befalazása jelképesen és fizikailag is elválasztotta egymástól az egyházat és a kommunista rendszert.

A csütörtöki bontáson megjelent dr. Dancsecs Zsolt, Szentgotthárd jegyzője és dr. Orbán István, a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetője is. Bodorkós Imre valamint Huszár Gábor pedig vésőt és kalapácsot is ragadott, és együtt kezdtek hozzá az első tégla kiemeléséhez. A nyitás szimbolikus jelentőséggel is bír, az épületegyüttesben működő szervek közötti nyitott, gördülékeny együttműködést is jelképezi.

Tudomásunk szerint ez az ország egyetlen olyan épülete, amely a katolikus egyháznak, a városi önkormányzati hivatalnak és a járási hivatalnak is otthont ad. A fal elbontása egyúttal az első lépése egy régóta tervezett fejlesztésnek, mely a kolostor­épületet átjárhatóvá tenné, és az ott lévő kincseket megmutatná a nyilvánosságnak.

Kiemelt képünkön: Dr. Dancsecs Zsolt, Bodorkós Imre és Huszár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában