járványhelyzet

2021.03.31. 17:30

Kérik az óvodai ügyeletet – körbenéztünk a megyében, mi a helyzet az egyes településeken

A tavaszi szünet előtt az óvodai ügyeletben lévő gyerekek és az étkezést igénylők számáról érdeklődtünk a megye városaiban. A kép vegyes, olyan ovik is vannak, amelyeket a héten hatóságilag lezártak.

Vas Népe

Fotó: PÁS

Bükön a Csodaország óvodában öt gyermekre felügyelnek. Rajtuk kívül öt ovisnak kértek étkezést.

Celldömölkön a nagyfokú fertőzésveszély miatt a városi óvoda mind a három telephelyén külön-külön van ügyelet: a Koptik úti székhely­óvodában 2 gyermek óvónővel és dajkával, a Vörösmarty úti oviban 4 gyermek óvónővel és dajkával, az Alsósági tagóvodában 10 gyermek óvónővel és dajkával. Az óvónők zárt online csoportokban folyamatosan tartják az otthon tartózkodó gyerekek szüleivel a kapcsolatot. Húsvétra készülve játékos feladatokkal, kézművestechnikák bemutatásával segítik a gyerekek otthoni gondozását, fejlesztését.

Jánosházán hét gyermekre vigyáznak az óvodában; akinek nem kértek ügyeletet, ebédet annak is visznek házhoz – mondta el Kiss András polgármester. Kiemelte: van, hogy egyszerre négy autóval szállítják ki az ebédet, anyagilag nagyon megterhelő már az önkormányzatnak a vírushelyzet.

Körmenden óvodai ügyeletet a bartóki székhelyintézményben hétfőn 8, kedden 12 gyereknek kértek, a Dienes oviban hétfőn 4, kedden 7 gyereknek, a Mátyás óvodában pedig mindkét nap 15-15 gyereknek. A csak étkezést igénylők száma összesen 20 fő. Répcelakon 14-15 gyermek vette eddig igénybe az ügyeletet. Ez a létszám állandósult: a gyerekek szülei munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem tudták biztosítani az otthoni felügyeletet.

Kőszegen a Meseváros Óvoda és Bölcsőde két tagintézményben tart ügyeletet. Az Újvárosi Tagóvodában (Kőszegfalvi és Újvárosi Tag­óvoda ügyeletes intézménye) 3-4 gyermeknek kértek ügyeletet, őket 3 óvodapedagógus és két dajka látja el. A Felsővárosi Tagóvodában (Székhelyintézmény és Felsővárosi Tagóvoda ügyeletes intézménye) összesen 10 gyermek kért felügyeletet, őket 4 óvodapedagógus és két dajka látja el.

Őriszentpéteren 4-6 gyermek felügyeletéről gondoskodik az óvoda. A csepregi óvodai ügyeletben átlag napi 19-20 gyermekre vigyáznak az óvónők, váltásban. Mindenki dolgozik, kivéve, aki részarányosan vett ki szabadságot. Akik éppen nem a kicsikre felügyelnek, a közelgő átépítés előkészítésében vesznek részt: selejteznek, rendezik a csoportszobákat.

Sárváron az ügyeletet azok veszik igénybe, akik más módon nem tudják megoldani a kisgyermekük elhelyezését. A létszám változó, a szülők úgy kérik, ahogy a munkájuk megkívánja. A Vármelléki Óvodában naponta átlagosan 15-20 óvodásnak kérik a felügyeletet. A dajkák naponta fertőtlenítenek, hisz az óvoda több telephelyén előfordult, hogy egy-egy csoportot a vírusveszély miatt haza kellett küldeni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felajánlása alapján éltek azzal a lehetőséggel is, hogy az óvoda központi épületét a honvédség fertőtlenítse. A szülőket ez megnyugtatta, hisz a hónap végére Sárváron 151-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, 411-en pedig járvány­ügyi megfigyelés alatt állnak.

Szentgotthárdon a SZEOB Játékvár óvodában tegnap 28 gyermekre felügyeltek. Varjuné Molnár Katalin intézményvezető szerint a létszám a szülők szükségletei szerint napról napra változik, a heti igényeket mindig az előző pénteken kell bejelenteni. A magyarlaki, illetve a csörötneki tagóvodákban egyetlen gyermek felügyeletét sem kérték.

Szombathely 18 önkormányzati fenntartású óvodájában hétfőre összesen 191, keddre 181 gyermeknek kértek felügyeletet a szülők. Étkezést keddre 110, szerdára 112 főnek kértek. A Játéksziget és a Mesevár óvodát a héten hatóságilag lezárták.

Vasvárról a Ficánkoló Óvoda és Mocorgó Bölcsőde összevont intézménytől, Barabás Istvánné intézményvezetőtől kaptunk adatokat. A Kossuth utcai székhelyóvodában 11, a Béke utcai telephelyóvodában 6 gyermek felügyeletét látják el. Étkezést 15-en kértek gyermeküknek. Egy óvodapedagógus lábadozik Covid-fertőzés után, valamint egy óvodai dajkát tesztelnek, ahol már a családtag fertőzött.

Vépen a Vadvirág óvodában négy gyerekre felügyelnek. A dajkák és az óvónők is dolgoznak.

Kiemelt képünkön: Sárváron az óvoda központi épületét az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái fertőtlenítették

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában