A vádlotti vallomásokat ismertették

2021.03.02. 12:19

Megkezdődött Czeglédy Csaba pere Kecskeméten

Vádlotti vallomások ismertetésével megkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken kedden a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügye. A Gyurcsány Ferenc DK-elnök pártjánál is jogi képviseletet ellátó Czeglédy Csaba és társai ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

MTI

Az adóbűnöző politikus, Czeglédy Csaba

Fotó: VN-archív

Frissítés!

Budai Gyula: Újra „trükkök százaival” próbálkozik Czeglédy, hogy elhúzza tárgyalást

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő szerint Czeglédy Csaba újra „trükkök százaival” próbálkozik, hogy elhúzza bírósági ügyét, mert az az érdeke, hogy a tárgyalás ne fejeződjön be a 2022-es választásokig.

A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy kedden megkezdődött a Kecskeméti Törvényszéken a Czeglédy Csaba és társai ellen indított büntetőper.

Hangsúlyozta: „Arról a Czeglédy Csabáról beszélünk, aki Gyurcsány Ferenc házi ügyvédje, illetőleg a céges ügyein kívül Gyurcsány Ferencnek a családi ügyeit is vitte, mint ügyvéd”.

Budai Gyula közlése szerint ugyanakkor a vádlottak közül senki nem jelent meg a tárgyaláson, beteget jelentettek, így a bíróság annyit tudott érdemben haladni, hogy a tizenkilencedrendű vádlott vallomását – aki egyébként lemondott a tárgyalás jogáról – felolvasta.

A fideszes politikus úgy értékelt: újra „trükkök százaival” próbálkozik Czeglédy Csaba és az őt képviselő ügyvédek, hogy megakadályozzák, illetve elhúzzák a bírósági tárgyalást, mert az az érdekük, hogy a büntetőeljárás ne fejeződjön be a 2022-es választásokig.

Budai Gyula szerint nem véletlen, hogy a múlt héten Gyurcsány Ferenc pártelnök nyilvánosságra hozta azt a listát, amelyen Czeglédy Csaba a DK jelöltjeként szerepel a szombathelyi előválasztáson. Teljesen egyértelmű – folytatta -, hogy Czeglédy Csabának el kell húznia a büntetőeljárást, mert így el tud indulni a választásokon, és megint tud „játszani” a mentelmi jogával, ahogy ezt tette 2018-ban és 2019-ben is.

Budai Gyula „az igazságszolgáltatás arcul csapásaként” értékelte, amit az elmúlt években Czeglédy Csaba és vádlott-társai, illetve az őket képviselő ügyvédek tesznek a büntetőeljárás során.

Felidézte: Czeglédy Csaba és társai ellen a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás. Hozzátette: Czeglédy Csaba nem fizette ki azokat a diák- és nyugdíjas munkavállalókat, akiket a Human Operator Zrt.-n keresztül alkalmazott, és „ellopta” azt a 6,3 milliárd forintot, amit az állami költségvetésbe járulékként be kellett volna fizetnie.

Hangsúlyozta: Czeglédy Csabát hasonló bűncselekmény miatt már jogerősen elítélték.

„Ő egy adócsaló bűnöző, a baloldal dédelgetett kedvence és Gyurcsány Ferenc kegyeltje, aki az elmúlt másfél évben közel 150 millió forintos megbízást kapott a DK-s önkormányzatoktól ügyvédi irodáján keresztül” – fogalmazott Budai Gyula.

 

Megkezdődött Czeglédy Csaba pere Kecskeméten

Sárközy Szabolcs bírósági sajtószóvivő elmondta: a tárgyalás a tizenkilencedrendű vádlott vallomásainak ismertetésével kezdődött el, aki lemondott jelenlétéről. Kiemelte: a férfi a nyomozás során a tényeket elismerte, de bűnösségét tagadta. Az ügyészség bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználással vádolja.

A Csongrád Megyei Főügyészség a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében – Czeglédy Csabával és húsz társával szemben – költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt még 2019 februárjában emelt vádat a Szegedi Törvényszéken.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával – melyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezeteket vontak be – jelentős létszámú munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vagy csak részben vallották be, és elmulasztották befizetni.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Tavaly januárban több, az ügyben eljáró bírót követően a Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be, ezért a Szegedi Ítélőtábla a büntetőügy elbírálásából a szegedit kizárva, az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki. A kecskeméti bíróság, miután a Szegeden lefolytatott eljárásból kimaradt vádlott előkészítő ülését 2020. június 25-én megtartotta, a többi vádlott esetében kitűzte a tárgyalást keddre. A hatodrendű vádlott a nyomozás során nem tett vallomást, az ügyészség bűnszervezetben és bűnsegédként elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja.

Az ügy március 3-ai tárgyalása a vádlottak betegsége miatt elmarad, majd a tervek szerint március 9-én a negyed- és tizenötödrendű vádlott, március 10-én pedig a nyolcadrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujra-a-vadlottak-padjan-az-ugyeszseg-letoltendo-fegyhazbuntetest-kert-czegledyre-4714384/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában