Szabad utat a kék lámpásoknak!

2021.03.04. 14:00

Nem túlzás: a mentők gyorsaságán életek múlnak

Szerencsére a legtöbb sofőr gyorsan reagál, ha észleli a közeledő mentőautót. Néha azonban a legnagyobb jó szándék ellenére is hátráltatjuk az életmentőket. Megkérdeztük Köcse Tamás megyei vezető mentőtisztet, hogyan segíthetjük munkájukat.

Tóth Dóra

20200804 Szombathely Egy motoros férfi haladt Szombathelyen, a Bolyai János utcában, de a sofőr figyelmetlen volt és a Bartók Béla körút kereszteződésében egy érkező Ford elé hajtott. A motoros elesett és megsérült, a mentők kórházba szállították. Fotó: Horváth Balázs HB Vas Népe

Fotó: VN-archív

Sokaknak nehezen megy az elsőbbség megadása, akár figyelmetlenségből, akár elszámított segítő szándékból, pedig pár tanácsot betartva megkönnyíthetjük a haladást az életmentők számára. Ez azért is fontos, mert az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács felmérése szerint a túlélés esélye egy balesetnél negyven százalékkal megnő, ha az autósok biztosítják a mentők és tűzoltók gyors előrejutását.

Mit tehetünk? Az első, ami mentőautó közeledését jelzi: a sziréna. Ahhoz, hogy időben észleljük a megkülönböztető hangot, elengedhetetlen, hogy ha hallgatunk is zenét vagy telefonálunk vezetés közben, azt megfelelő hangerővel tegyük. Mivel még sokszor nem tudjuk, honnan érkezik az elsőbbséget élvező autó, kezdjünk el tájékozódni, készüljünk fel a lehúzódásra.

– Ha felénk jön, akkor mindenképpen fontos, hogy jelezzük, észrevettük az utat kérő mentőt. Lassítsunk és irányjelzéssel tudassuk, merre húzódunk le, segítve a többi sofőrt és az életmentőket is – mondja Köcse Tamás, hozzátéve: ha félreállunk, azt soha ne tegyük nagy sebességgel, mert amellett, hogy felverhetjük a kavicsokat, megpördülhetünk mi is, újabb balesetet előidézve.

Az is lényeges, hogy ilyen esetekben, ha már korábbi – a mentő érkezése előtti – kanyarodási szándékunkat jelezve kitettük az indexet, mindenképpen vegyük vissza, hiszen a mentőautó sofőrje azt hiheti, elé akarunk kikanyarodni.

Sokan a kereszteződésekbe sem mernek behajtani, amikor piros a lámpa. Ilyenkor azonban a KRESZ is megengedi, hogy kellő körültekintéssel túlhaladjunk a jelzőlámpán, elengedve a mentőautót. Arra azonban mindig figyeljünk, mit mutat a kék lámpás jármű irányjelzője. Hiszen lehet, hogy jó szándék vezérel minket, de pont kikanyarodunk elé, ezzel lassításra vagy akár fékezésre kényszerítve az életmentőket. Ez nem csak időveszteséget jelent: a hirtelen fékezések és irányváltások a hátul beteget ellátók munkáját is megnehezítik.

Nemcsak az autósoknak kell azonban a közeledő mentőautót figyelemmel kísérniük, a bicikliseknek és gyalogosoknak is ügyelniük kell az életmentők haladási irányára. Ha az utcán sétálva vagy kerékpározva meghalljuk a szirénákat, álljunk meg és várjuk meg, merre megy a jármű. Ha keresztezi utunkat, akkor semmiképp ne lépjünk már le az úttestre. Hiába gondoljuk, hogy még átérhetünk, könnyen elszámolhatjuk magunkat.

A vezető mentőtiszttől azt is megtudjuk, nagy segítség a sofőrnek, ha gyalogosként ránézünk a mentőautóra.

– Sokan mennek az utcán fülükben headsettel vagy fülhallgatóval, zenét hallgatva, de el tudnak merülni telefonhívásban is. Ha nem látjuk azt, hogy a gyalogos észrevette az közeledésünket, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem lép le elénk. Ha ránézünk az autóra, az biztosítékot jelent a sofőr számára, hogy tudjuk, hogy jön, nem fogunk elindulni, így lassítás nélkül tud továbbhaladni – mondja el zárásként.

Szombathelyen tavaly történt legutoljára olyan ütközéses baleset, aminek a mentőszolgálat munkatársai is részesei voltak. Akkor egy lehúzódó sofőr két mentő elhaladása után hirtelen sávváltással hajtott ki a harmadikként érkező mentőtiszti kocsi elé.

Kiemelt képünkön: Egy rossz mozdulat, és újabb balesetet idézhetünk elő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában