Plusztámogatást kapnak

2021.03.30. 17:30

Országosan is egyedülálló attrakció valósulhat meg Szentgotthárdon

Megjelent a Magyar Közlönyben: a kormány százmillió forint többlettámogatást ítélt meg az Interaktív IDŐutazó Múzeum beruházáshoz.

Tersztyánszky Krisztina

20210329 Szentgotthárd Interaktív Időutazó Múzeum Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A szentgotthárdi önkormányzat 2017-ben állította össze és nyújtotta be pályázatát egy országosan is egyedülálló élménymúzeum létrehozására, a ciszter templom és kolostor közvetlen szomszédságában, az egykori ciszter udvarház több mint kétszáz éves épületének felújításával. Az újjáépítés eredményeképpen egy modern, háromszintes épület ad otthont a város történelmét rendhagyó módon bemutató produkciónak, amelynek lényege az interaktivitás, az élményszerzés és a szórakoztatva tanítás. Az alsó szinten egy kávézó kap majd helyet, amely egyben kiállítási térként, illetve turisztikai információs központként is funkcionálhat.

A pályázaton 2018-ban elnyert mintegy 200 millió forint vissza nem térítendő támogatás azonban nem bizonyult elégségesnek, mivel időközben – más beruházásokhoz hasonlóan – az építőipari árak, anyagköltségek jelentős emelkedése nagymértékű költségnövekményt eredményezett, és a régi épületen előre nem látható többletmunka is jelentkezett. Az önkormányzat 2020-ban élt a felvetődő költségnövekmény megigénylésének lehetőségével, amelynek eredményeként 100 millió 110 ezer forint többletjuttatásban részesül.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a szakértői vizsgálat megalapozottnak tartotta a város kérését. Hozzátette, a beruházás sok szempontból is különösen értékes, hiszen a megye első, élményekre alapozó, a játékos tanulást a középpontba állító múzeuma jön létre általa, de az is örömteli, hogy a ciszter kolostor szomszédságában egy romépület új funkciót kap. Hangsúlyozta: a remények szerint a kávézó révén a szentgotthárdi társasági élet egyik kitüntetett színtere lesz az új épület.

Kiemelt képünkön: Interaktív IDŐutazó Múzeumot alakítanak ki. A beruházásra további 100 millió forintot hagyott jóvá a kormány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában