2021.03.18. 17:30
Tele vannak a raktárak, de ki veszi meg a zöldséget? – Szakmabelieket kérdeztünk a helyzetükről
Bizonytalanok abban egyes kereskedők, hogy lesz-e elég magyar zöldség. Az üvegházi terményeknek hamarosan vége, azt meg még nem tudni, a hazai termelők miből mennyit vetettek.
Kocsis Zsoltné Anikó Celldömölkön árul zöldséget – Orbán László üzlettársa
Fotó: Cseh Gábor
A Celldömölkön árusító, Merseváton termelő Orbán László tevékenységében a kereskedelmi és a termelői részt nem érinti rosszul a Covid-helyzet, a megszokottal megegyező a munka. Zöldség-előkészítéssel is foglalkozik (tisztítás, csomagolás), az most nem megy, mert az éttermek, szállodák, ahova szállított, bezártak. Budapestre jár áruért, a nagybani piacon vásárol: a sárgarépát, zöldséget, vöröshagymát, zellert kis-alföldi, jánossomorjai, dunakiliti termelőktől, az almát zalaiaktól, a burgonyát Zirc környékiektől. Azt mondja, még tartanak a hazai termelők árukészletei, sőt inkább felhalmozódás van, sokat nem is fognak tudni eladni, mert a nagy felvásárlóknak (szállodák, éttermek) most nem kell.
– Nagyon tele vannak még a burgonyaraktárak, rengeteg a tavalyi zöldség, csak nyomott áron tudnak megszabadulni tőle. A primőr – a nagybani piacon az Alföldről van – meg még drága. Szerintem az idén kitart a magyar készlet, csak a raktározási gondok miatt egy jelentős része egyszerűen megrohad. Ritka, akinek vannak hűtőberendezései. Tavasz végéig, nyár elejéig nem mindenki fogja tudni eltartani a készleteit – vélekedik Orbán László, aki a vett árukészlet kiegészítésére maga is termel Merseváton: a paprika- és paradicsompalántái már nődögélnek az üvegházban, az uborkát három hét múlva ültetik.
Nehéz helyzetbe került a huszonhét éve zöldségkereskedéssel foglalkozó, csepregi származású, Bükre költözött Belkovits József, aki Bükfürdőn árusított, de be kellett zárnia a boltját a Covid-helyzet miatt, jelenleg a megtakarításaiból él.
– Nyitva lehetnénk, csak nincs kinek, mert nincs forgalom – mondta. – November 10-e óta zárva vagyunk, mióta a fürdő bezárt. Ahhoz, hogy az ember egy új boltot nyisson máshol, pénz kellene, de ez egy kis, háromfős családi vállalkozás. Megpróbáltuk kiárulni a készletünket, de egy csomó mindennek lejárt a szavatossága, ki kellett dobni, milliós nagyságrendű az ebből keletkezett kár, még nem adtam össze. Az a baj, hogy támogatást sem kapunk, pedig sok kereskedő került hasonló helyzetbe Bükfürdőn és más fürdőhelyeken az országban. Nem tehetek mást, kivárom a helyzet végét, reményeim szerint, ha húsvétkor nem is, de legalább pünkösdkor kinyithatunk.
Úgy véli, a bolt újranyitása nem fog gondot okozni, friss zöldséget a meglévő kapcsolatai alapján – Pest környékiektől, alföldiektől – tud majd beszerezni. A probléma inkább abban lesz, hogy az Alföldön is egyre kevesebbet termelnek, mert egyre kevesebbet tudnak eladni, és az import is egyre kevesebb, így minden nagyon drága. Általában a primőr ára húsvétig magas, a tapasztalatok szerint utána normalizálódni szokott.