Doktor Bubó újra rendel

2021.03.09. 07:00

Újra költhet a felsőcsatári uhu pár

Nemrég egy meglehetősen veszélyes természetvédelmi beavatkozás történt a felsőcsatári kőfejtőben. Alpintechnikára is szükség volt az uhuköltőhely megmentéséhez.

Gyöngyössy Péter

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/ÖNPI

Élő uhut nem sok ember láthat. Pedig kevés vadon élő állatnak olyan jó a PR-ja, mint neki. Több generáció nőtt fel Doktor Bubó, Csőrmester vagy Teknőc Ernő rajzfilmfiguráin. A név sem véletlen, hiszen az uhu latin neve: Bubo bubo. Mintegy tíz éve tartják számon a szakemberek azt a felsőcsatári sziklapárkányt, ahol rendszeresen fészkel egy uhupár. Az elmúlt hónapokban nagyobb méretű kövek csúsztak a költőhelyre, ami megakadályozhatta volna a sikeres költést. Mint Tóth Mihálytól, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelőjétől megtudtuk, iparkodni kellett a mentesítéssel, mert ez a bagoly már februárban megkezdi a költést.

Február eleje óta Lóránth Csanád szombathelyi geológus üzemelteti a felsőcsatári kőbányát, akitől megtudtuk, hogy a természetvédelmi hatóság előírása a fészek 100 méteres sugarú környezetében, február 1. és augusztus 15 között tiltja a bányászati tevékenységet.

Ő maga ajánlotta fel, hogy alpintechnika segítségével megtisztítja a sziklapárkányt a legu­rult kövektől. Az akció sikeres volt, jöhetnek Bubóék.

Kiemelt képünkön: Lóránth Csanád alpintechnikával közelítette meg a fészket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában