Túrázás

2021.03.13. 20:00

Vendvidék szépségei – Ha elég volt a bezártságból, hívnak az erdők-mezők

Bár a hosszú hétvégére borús időt jósolnak, ez ne riasszon vissza senkit a túrázástól – egy ideig egyébként is ez lehet a legjobb szabad opció a kikapcsolódásra. Légrádi Zoltán, az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület elnöke vendvidéki kirán­dulóhelyeket ajánl olvasóink figyelmébe.

Polgár Patrícia

20210312 turisztikai látványosságok az Őrségben, Légrádi Zoltán túravezető, Kétvölgy, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A vírushelyzet nem teszi lehetővé a közösségi kikapcsolódás legtöbb formáját, ám azt semmi nem tiltja, hogy egyénileg vagy családosan túrabakancsot ragadjunk és kilátogassunk a természetbe. A hosszú hétvégén érdemes esőkabáttal és vízhatlan cipővel a hátizsákban nekivágni a túrának. Két gyalogos túraútvonalat ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek néhány óra alatt, akár kisgyermekkel is teljesíthetők.

Légrádi Zoltán éppen készülő túrakiadványában megemlíti azt a 6 km-es kétvölgyi túrát, amelynek során a 367 méter magasan elhelyezkedő Katalin-hegyi kilátótól elindulva két óra alatt megtekinthetik a környék nevezetességeit. A kilátó parkolójában nyugodtan ott hagyhatja autóját a túrázó. Megmászva a kilátót, ellátni a Kőszegi-hegységtől az Alpok keleti vonulatán át egészen a szlovén–osztrák határ mentén húzódó hegyekig. Érdemes a túra elején és végén is felmenni a kilátóba, ugyanis néhány óra elteltével is egészen más arcát mutathatja a táj. Kétvölgy ritkaházi részének ékköve a szoknyás harangláb. Az itt kialakított pihenőhelyen kényelmesen kifújhatja magát a túrázó. A turistaút mentén haladva kicsit nehézkesebb a közlekedés, ha a patak megáradt, ide érdemes felhúzni a vízhatlan cipőt. A haranglábtól visszaindulva a falu központja felé a régmúltat idéző csodás tájba csöppen az ember. Erdők, mezők, lankák simogatják a tekintetet. Zoltán megjegyzi, amennyiben éppen nincsenek lezárások, ajánlatos meglátogatni a helyi vendégházat, ahol szörpöt és egyéb kézzel készített finomságokat kóstolhatnak a túrázók. A település központjában – szintén csak vírusmentes időkben – megtekinthető egy zsúpfedeles, népi műemlék: a vendvidéki tájház. Ez az egyetlen ilyen állapotban fennmaradt régi épület a vidéken.

A völgyben a nemzeti park által kijelölt réti orchidea-tanösvény is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Fontos hangsúlyozni, hogy itt csak a kijelölt útvonalon engedélyezett a haladás. Kétvölgyön egyébként remekül megfigyelhető a Vendvidékre jellemző szórványos településkép. A tájegység ezáltal talán még természetközelibb, még érintetlenebb, mint az Őrség.

A térség legnyugatibb pontjára, a magyar–szlovén–osztrák határhoz egy Felsőszölnököt is érintő túrán át vezethet az út. – A nagyjából 8 km-es János-hegyi túrára a település központjából vagy a szlovén mintagazdaságból érdemes elindulni. Utóbbitól majd a nyitást követően – ajánlja Zoltán. A túra során érinteni lehet Felsőszölnök gyönyörű templomát, valamint a hármashatárkövet. Két patak fut a tájon: a Török- és a Szölnöki-patak, melyeket többször is érint a gyalogtúra-útvonal. Ezen haladva a jelzések mentén a 382 méter magas János-hegyi kilátóhoz vezet az út, amiből bár nincs olyan kilátás, mint a kétvölgyiből, mégis figyelemre méltó látványosság. A Szölnöki-patak völgye elvezet egészen a hármashatárkőig. Onnan visszafele jövet szabadabb időkben érdemes lehet a szlovén oldal látványosságait is megtekinteni.

Az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület elnöke azt tanácsolja: amikor nyitva lehetnek, lehetőség szerint fogyasszon a helyi termelőknél, vendéglátósoknál, ezzel is támogatva őket. Amennyiben otthonról visz elemózsiát, a szemetet ne hagyja még a túraútvonalakon elhelyezett kukákban sem, inkább vigye haza – így óvhatja környezetét. Legyen váltás zokni és cipő, valamint egy kis törölköző a csomagban arra az esetre, ha elázna a túrázó. Jó, ha van kéznél magnézium izomgörcs esetére. Ügyeljen a megfelelő táplálék- és folyadékbevitelre is: energia kell a túrázáshoz.

Kiemelt képünkön: Légrádi Zoltán túravezető a kétvölgyi kilátónál pénteken délután

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában