Felhívják a figyelmet

2021.04.07. 07:00

A katasztrófavédelem új kampánya: tejesdobozokon a tűzesetek ellen

Korábban a távolsági buszokon, plakátokon, élelmiszerüzletekben és fesztiválokon találkozhattunk az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzeneteivel, idén a tejesdobozokon is felhívják a figyelmünket a különböző veszélyekre. A kampányról Balogh Esztert, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szó­vivőjét kérdeztük.

Tóth Dóra

20210406 Magyar tej tűzmegelőzési kampánya, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

– 2021-ben négy témában – szén-monoxid-mérgezés, erdőtüzek, lakástüzek, valamint a fűtési időszakban a lakás- és kéménytüzek megelőzése – folytatunk szemléletformáló akciót – tudjuk meg a szóvivőtől, aki azt is elmondja, a prevenciós üzenetek minél szélesebb közönséghez való eljuttatása egész évben kiemelt szerepet kap a katasztrófavédelemnél. Az új kampányban összesen 12 millió tejesdobozon lesznek láthatók a tüzek és a szén-monoxid-mérgezések veszélyeivel kapcsolatos üzenetek, ezeket az ország minden élelmiszerüzletébe, így a Vas megyei polcokra is eljuttatják.

– Megyénkben is többször volt szükség a tűzoltók beavatkozására – jegyzi meg a szóvivő. Tavaly 120, az idén már 26 szabadtéri tűz keletkezett. Kéménytűzhöz huszonnégyszer, lakástűzhöz 162 alkalommal riasztották a múlt évben az életmentőket. Akkor tizenkét ember sérült meg, hárman életüket vesztették. Az idén eddig 24 kéménytűz és 59 lakástűz történt, a balesetekben ketten megsérültek, egy ember elhunyt.

– Szén-monoxiddal kapcsolatos esethez az idén már hat alkalommal vonultak a tűzoltók a megyében, legutóbb január 22-én – tájékoztat Balogh Eszter. Akkor Szentgotthárdon, a Deák Ferenc utcában jelzett egy szén-monoxid-érzékelő, így életet mentett.

Kiemelt képünkön: Minden eszközt meg kell ragadni, hogy az üzenet célba érjen – akár a tejesdobozt is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában