Perint-parti növények

2021.04.16. 07:00

A védett hódok Szombathelyen egyre beljebb merészkednek

Olvasónk jelezte: a Perint patak stadion mögötti részén időről időre pusztítja valaki a növényzetet. Utánajártunk: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól megtudtuk, ki (pontosabban: mi) a felelős a károkért.

Tóth Dóra

20210415 Perint-patakon munkálkodik a hód, több bokrot kisebb fát döntött már ki, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A problémát ugyanis nem vandálok, hanem az eurázsiai hódok okozzák. Bár korábban inkább külterületen jelentett gondot a jelenlétük, mostanra, akár ingatlanokat és infrastruktúrát veszélyeztetve, belterületen is megjelentek. Az igazgatóság válaszában egyebek mellett jelezte: először 2016-ban kaptak bejelentést, azóta folyamatosan figyelemmel kísérik, rögzítik, hol „tevékenykedik” az egyébként védett állat.

A rágcsálók jelentős természetvédelmi károkat okoznak, tömegével pusztítják el a vízfolyások partján lévő fákat, fasorokat. A szaporodó hódgátak rontják a vízi élőlények életfeltételeit is. Mivel védett állatfaj és természetes ellensége nincs, megállíthatatlanul terjeszkedhet.

Kiemelt képünkön: A hód nyomai a pataknál csütörtökön délután

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában