ballag már a vén diák

2021.04.21. 17:30

Ballagásra készülve: A vasi vendéglátóhelyeken már foglalják az asztalokat

Vannak-e már asztalfoglalások az éttermek teraszaira a ballagáshoz kapcsolódóan? Körbenéztünk a megyében.

Merklin Tímea

A toronyi vendéglőben Szép Milán és csapata fogadja a ballagók családjait is a teraszukon

Fotó: Unger Tamás

Egy toronyi vendéglő már berendezte a fedett teraszát, kicserélték rajta a nádtetőt, vízforgatós szökőkutat helyeztek el, felújították a kemencét. Szép Milán étteremvezető elmondta: vannak már foglalásaik, tíz különálló asztalhoz tudnak leültetni átlagosan négyfős családokat. A fedett terasz ötven ember befogadására képes, a menüt előre kell megrendelni. További ötven adag ételt tudnak elkészíteni elvitelre ugyanazon a napon. Akkor is el lehet vinni, ha menet közben elromlik az idő, szívesen becsomagolják az ételt.

A toronyi vendéglőben Szép Milán és csapata fogadja a ballagók családjait is a teraszukon
Fotó: Unger Tamás

Egy szombathelyi étterem tulajdonosa elmondta, náluk már ősztől foglaltak asztalokat a ballagásra, de mivel csak a terasz nyithat ki, nem fogják tudni teljesíteni. Húszfős csoportokat egyáltalán nem tudnak leültetni, mert a teraszukon boxok, beülők vannak maximum tízfős asztalokkal, amik ugyan fedettek, de a pincéreknek ázva kellene kihordani az ételt, ha esik az eső. A terasz nem téliesített, használata teljesen időjárásfüggő, mert ha hideg van, nem szerencsés kiülni, úgyhogy sok asztalfoglalást lehet, hogy le is fognak mondani. Elvitelre viszont lesznek ételek.

A vezetőtől megtudtuk: tavaly is úgy volt, hogy mivel a ballagások elmaradtak, sok család elhalasztotta az ünneplést: nem a ballagás, hanem a sikeres érettségi apropóján gyűltek össze, júniusban, amikor már egészségügyi szempontból biztonságos volt. Az étterem a vendégek megoszlásában idén is erre számít.

Egy másik szombathelyi vendéglőben Bödei Istvántól megtudtuk: az étterem a ballagási időszakra már tavaly megtelt az előfoglalásokkal, le is kellett mondani legalább 130-at. Az étterem nem nyithat ki, csak a terasz, az meg nem olyan nagy, 40 ember fér el összesen. Ráadásul a terasznak csak a fele üvegezett. Az étteremvezető azt mondta, hogy a teraszra eddig csak tízen jelentkeztek be, de nem aggódik, mert az emberek ki vannak éhezve a vendéglátásra, a ballagók nélkül is tele lesz. Amint mondta, jó ötlet volt, hogy a kormány felszabadította a SZÉP-kártyát, már nemcsak a vendéglátó, hanem a szabadidős és sport „zsebből” is lehet fizetni az éttermekben.

Az egyik Észak-Vas megyei vendéglős úgy véli, hogy sok környékbeli család jelenleg anyagilag sem engedhetné meg magának a nagy közös éttermi ebédet vagy vacsorát, járvány- ügyi okokból pedig jelenleg az elviteles ételek mennek. Azt érzékeli, hogy az emberek még mindig félnek a vírustól, nem szívesen ülnek le sokan együtt, talán majd júniusban, miután bejött az igazi jó idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában