haltelepítés

2021.04.25. 07:00

Háromezer menyhal került a Rábába

Különleges jövevénnyel, a menyhallal gazdagodott a Rába. A hűvösebb vizeket kedvelő halat nagyra értékelik a horgászok, ráadásul az íze is kitűnő.

VN

Fotó: VN/Vasivizeken.hu

A Rába Vas megyei szakaszán – Ikervártól Csákánydoroszlóig – több helyszínen telepítettek menyhalat a közelmúltban, így a mintegy háromezer előnevelt uszonyos révén a folyóban meglévő állomány várhatóan gyarapodni fog a jövőben. A menyhal a hazai halfaunánk egyik értékes, különös faja. Családjának, az elsősorban tengerekben élő tőkehalféléknek egyetlen hazai képviselője. Kedveli a hűvösebb vizeket, a mélyebb szakaszokon is megtalálható.

Tavakból ritkábban kerül elő. Húsa kitűnő, szálkátlan, a mája pedig nagy és ízre hasonlít a libamájéhoz. A menyhal aktív a leghidegebb időkben is, ezt az is mutatja, hogy télen, a leghosszabb éjszakák idején, 2–5 Celsius-fokos vízhőmérsékleten szaporodik.

A menyhal a kövek között vagy a part üregeiben bújik meg, és akár a 40-50 cm-es nagyságot is eléri. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége arra kéri a horgászokat, hogy vigyázzanak a Rába új lakóira.

Kiemelt képünkön: A Rábán több helyszínen is telepítettek menyhalat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában