szeszélyes meteorológia

2021.04.06. 13:14

Hirtelen tél lett a tavaszban, hó esett Vas megyében

Igazi szeszélyes április köszöntött ránk a húsvéttal, a hideg szélben arcunkra fagyott a mosoly.

Merklin Tímea

Fotó: Facebook/Kőszegi Időjárás Előrejelzés

Láttuk a hóborította magyarlaki szőlőhegyet, a behavazott szentgotthárdi várkertet a templommal, a rátóti Széll Kálmán kastélyt és parkját, őrségiek vastag hópaplant fotóztak autó tetején, fagyott virágokat, virágzó faágakat, hópaplanba dugott centimétert, ami tizenegy centimétert mutatott. Szalafőről szánkózó képet is kitettek, valamint hólepellel takart színes tojásfát.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldalon havas erdő, havas mező, havas virágok fotói jelezték, hogy ott is esett. Megkérdeztük Ráduly Lászlót, a Kőszegen élő amatőr meteorológust, hogy mit tapasztalt.

- Fél hatkor keltem, hogy felmenjek a Kendig-csúcsra mérni. A város észak-keleti részén lakom, hófoltok voltak a hajnali hózápor után. Az autót takarítani kellett, mert ráfagyott a hó, valószínűleg esővel indult a hóesés. A Kendig-csúcson két-három centiméter vastag volt a hópaplan. Átmentem a velemi hegyen, egy centiméteres hólepel volt a hegy lábánál, feljebb és a tetőn a vastagabb hótakaró is megmaradt. Az Írottkőhöz nem mentem fel, mert nagyon fújt a 60-70 kilométeres szél, az arcomra fagyott volna a mosoly, de a mínusz négy-öt fokban legalább négy-öt centiméter hó lehetett.

Pétervári Tibor az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta: húsvéthétfőn reggel mínusz 3,8 Celsius fokot mértek a szombathelyi állomáson, ami szokatlan, utána napközben kellemes meleg volt, de megérkezett a hidegfront, főleg Vas megye déli részén, Szentgotthárd környékén és az Őrségben alakult ki összefüggő hótakaró kedd reggelre, ami nem lesz tartós, de ritka jelenség. Kedden napközben is hideg van, jóval a napi átlag alatt, a középhőmérséklet nyolc-kilenc fokkal kisebb, mint szokásosan, ez a hideg inkább februárra jellemző.

- A következő napokban is hideg lesz, sőt fagyveszély, a gyümölcsösökben védekezni kell, ki, ahogy szokta. Már eddig is vannak károk, különösen a barackfákban, úgyhogy idén is drága lesz a barack – hallottuk az észlelőtől. – Csapadék is jön, amire a mezőgazdaságnak nagy szüksége van. Változékony, szeles idő, frontbőség várható, igazi szeszélyes április köszöntött ránk. Téli ruhákba lehet megint öltözni, hétvégére egy kicsit felmelegszik az idő, de jövő héten kedd körül, ismét lehűlés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában