Ünnep

2021.04.01. 17:30

Húsvéti programajánló – Csokitojás és színező van a színes szalaggal átkötött kis csomagokban

Az idei húsvéti ünnepen főleg szabadtéri tojáskereséssel lepik meg a gyerekeket.

Merklin Tímea

20210401 Papp-Büttner Máté, Tojáskeresés Gencsapáti, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Gencsapátiban már csütörtökön megkezdődött, a művelődési ház közösségi oldalán generált játékkal. Spiegel-Szabó Viktória azt találta ki, hogy mindennap megoszt két linket, ahol puzzle-darabokból ki lehet rakni a település egy-egy emblematikus helyszínét, amelyek egyébként egy kivételével a helyi értéktár elemei. Úgy gondolták át, hogy a falu minden részét bevonják, hogy szét legyenek szórva a tojáskeresők, sehol ne legyen tumultus. A játék meglepően nagy érdeklődést váltott ki, a gyerekek tizenkilenc csomagot szedtek össze két óra alatt, és a visszajelzések alapján – aki talál, fotót is küldhet be – gyorsan pótolták, hogy a többi gyerek se csalódjon. (Egy gyerek csak egy csomgocskát vihet haza!) Nagycsütörtökön a Szentkútnál és az Apáti kereszt, Nagypénteken a gencsi gát és a Bádogkereszt a helyszín, szombaton az Ördögkő és a Szentháromság szobor. A csomagokban a csokitojás mellett színező van! A gencsapáti Szentkútnál Papp-Büttner Máté talált először csomagot, aki az édesapjával, Papp Róberttel „fiús napot” tartott, mert az édesanyja dolgozott. A család egyébként is aktív a közösségi életben, és minden gyerekeket érintő programban is nagy örömmel részt vesznek.

Csejtey Rebeka és Noémi tojáskeresés közben Fotó: Cseh Gábor

Vaskeresztesen péntek reggel 6 órakor illetve délben és este, szombaton reggel és délben raccsolás/ kerepelés lesz, mivel „a harangok elszálltak Rómába”. Szombaton 10-11 óra között között nyuszifát díszítenek elkészített tojásokból, és a résztvevő gyerekek ajándékba nyuszit kapnak. Vasárnap reggel 6 órakor a Szentsírkeresést elevenítik fel; helyszínek: a falu végén lévő keresztek, a templom és a temető. A férfiak a szokás szerint „zöldre mennek”: szentelt barkát, vizet és szenet visznek, hogy bő termés legyen. Hétfőn reggel 8-kor kezdődik a locsolás.

Sében húsvét hétfőn a túraútvonalon 14 órakor kezdődik a tojáskeresés a gyerekeknek.

Kőszegen a Jurisics-vár környékén lehet majd húsvét hétfőn tojást keresni: a művelődési központ munkatársai több száz kartontojást rejtenek el a vár körül, ahol 10 és 16 óra között várják a kincskeresőket. Öt papírtojást kell megkeresni, és a belső várkapuhoz vinni, cserébe egy piros tojás jár. Egy gyerek csak öt kartontojást hozhat be egyszerre, hogy a többieknek is jusson. A játék az egészségügyi szabályok betartása – maszkhasználat, távolságtartás – mellett játszható.

Vasváron egy nagy fűzfavesszőből font tojást helyeztek ki a művelődési ház elé, ami eredetileg a tavalyi Bárányfesztiválra készült, most „újrahasznosítják”. Bele kell nézni és kitalálni, hogy mi van benne, és azzal a dologgal érdekes teendők akadnak. Aki a tojásban felismer egyet és mást, az ki tudja tölteni a Cserebere kuckóban található további feladatokat.

Kiemelt képünkön: A gencsapáti Szentkútnál Papp Róbert kisfia, Papp-Büttner Máté talált először csomagot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában