Körülnéztünk

2021.04.17. 06:50

Megyeszerte terasznyitásra készülnek – Várják a jó időt, takarítanak, felújítanak, rendbe hozzák a zöldterületet

Nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, ha az oltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a következő hét közepére teljesül. Körülnéztünk Vas megyében, hol hogyan készülnek az éttermek a nyitásra.

Vas Népe

Terasznyitás, Csepreg, Tóth Ágnes, 20210416, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Szombathely

A megyeszékhelyen az egyik népszerű csárdában nagy a sürgés-forgás, felújítanak, úgy várják a vendégeket. Vezetőjük, Szabó Péter elmondta: festenek, rendezkednek, teljesen felújították a különtermet, a téli összepakolás után visszarendezték a teraszt. Egyes fabútorokat lecseréltek, a többit lazúrozzák, megújulnak az asztalok, székek, padok is. Az udvaron hamarosan kizöldülnek a hársfák és a gesztenyefák, azok adnak majd árnyékot szokásosan, a hátsó részen két oldalról nyíló, szerelt árnyékoló van.

Csepreg

A helyi panzióhoz kapcsolódó étterem teraszát úgy rendezik be, hogy – figyelve a betartandó távolságokra – négy részt alakítanak ki, mert el kell különíteni a vendégeket. Tóth Ágnes étteremvezetőtől megtudtuk: nagyon várják a nyitást. Felújítani nem tudtak, mert nagyon meg kell gondolni ebben a nehéz helyzetben, hogy mire költenek. Így „csak” takarítanak, rendezkednek, szerepet szánnak a pingpongasztalnak is, és rendezik, gondozzák a tujákkal, fákkal, növényekkel beültetett zöld területet, ahol ját­szótér, kerti tó is található aranyhalakkal, ki lehet oda sétálni.

Sárvár

A Rába-parti városban az üzlettulajdonosok többsége nemcsak a beoltottak számának növekedését, hanem a hőmérséklet emelkedését is várja, mert az újranyitásnak ez is valós feltétele. A településen a zárva tartás ideje alatt számos vendéglátóhely folyamatosan foglalkoztatta alkalmazot­tait; ezeknek az egységeknek a kerthelyiségeit, alapterülettől függetlenül, nem lesz nehéz a tavalyihoz hasonlóan fogadásra alkalmassá tenni.

Horváth Diána és munkatársai festik a csárda teraszberendezéséhez tartozó asztalokat Fotó: Cseh Gábor

Azok az éttermek, amelyek bezártak, a napokban különböző álláshirdetéseket tettek közzé, szakácsot, felszolgálót keresve. Néhol pályakezdőt is elfogadnak, máshol feltétel a nyelvismeret. Az egyik étteremnél úgy fogalmaztak, hogy majdnem fél év zárva tartás után már nehezen bíznak a hírmorzsákban. Egy bisztró vezetője pedig arról számolt be, hogy már bele is kezdtek a nyitási munkálatokba.

A fürdővárosban több terasz a szálláshelyekhez kapcsolódik, azok még a további könnyítésekre várnak.

Bükfürdő

Bükön a fürdőnyitás lenne az igazi, de ha lehet, nyitják a teraszt – mondta Pereznyák Zoltán, aki a jövő hét elején dönt arról, hogy tényleg érdemes-e, és ha igen, hogyan megnyitni az étterme teraszát. Úgy véli, ha a jövő hét második felében szabad lesz a kiszolgálás a teraszon, akkor szombaton és vasárnap lesznek, lehetnek elsősorban vendégek, és délidőben, hiszen az esti teraszozáshoz még hűvös az idő. Kiemelte: akkor térhetne vissza a korábbi vendégforgalom, ha nyithatna a gyógyfürdő is.

Amikor lehet, azonnal nyitják a teraszt az egyik hotel cukrászdájában is. ­Csere András szállodaigazgató érdeklődésünkre elmondta: nem bocsátottak el senkit a pandémia miatti bezárás idején, ezért nem kell különösebb előkészületet tenni a terasznyitáshoz. A hotel cukrászdája, kávézója folyamatosan üzemelt, elvitelre a korábbi nyitvatartás szerint kiszolgálták a vendégeket – ez egészül ki a nyolcasztalos teraszon való kiszolgálással, amint engedi a fokozatos újra­nyitás.

Kiemelt képünkön: Csepregen ügyelnek a távolságtartásra, Tóth Ágnes étteremvezető ésmunkatársai négy részre osztják a teraszt, hogy elszeparálhassák a vendégeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában