szép otthon

2021.04.24. 07:00

Olajat a fára, viaszt a fémre – Így óvjuk kültéri bútorainkat

A rendszeres nedvesség, szél, napsütés nyomot hagy a kültéri bútorokon. A javítási munkákat még a nagy meleg beállta előtt célszerű elvégezni, ahogy egy átfogó ápolás is biztosan ráfér a szezon kezdete előtt ezekre a darabokra. A különböző alapanyagokhoz különböző takarító- és súrolószert ajánlatos használni.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A műanyag bútorok előnye a strapabíróság és a könnyű mozgathatóság. Többféle színben és méretben kaphatók, az áruk pedig kedvező. Egyetlen hátulütőjük, hogy a színüket gyorsan elveszítik. Egyébként egy vödör víz vagy slag, illetve általános súrolószer segítségével könnyen tisztává varázsolhatók.

Hosszadalmasabb a fa felületek ápolása. Először csiszoljuk meg, az esetleges sérüléseket folyékony fával javítsuk ki. Portalanítás után kapjon alapozó festéket, majd ha megszáradt, következhet az első lazúrréteg felhordása. A tökéletes végeredmény érdekében mindig szálirány szerint haladjunk. A száradását követően óvatosan csiszoljuk meg a felületet, majd jöhet a második réteg festés. Ha nem sérült, csak a színét szeretnénk visszaadni a bútornak, elég keményfaápoló olajjal átkenni. A festésre a tíz fok feletti, de nem a kánikulai meleg a legideálisabb időpont.

Az acélból és kovácsoltvasból készült bútoroknak jót tesz, ha szódabikarbónás vízzel átmossuk. Vigyázzunk, hogy a takarítás során ne sérüljön a felület, mert akkor hamar rozsdásodik. Végül még egy hasznos tipp: a fém bútor hosszú tartóssággal hálálja meg, ha takarítás után autóviasszal átkenjük.

Kiemelt képünkön: Ha a színét szeretnénk visszaadni a bútornak, elegendő keményfaápoló olajjal átkenni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában