vakcina

2021.04.22. 17:30

Oltakozás: ha nem jönnek el a regisztráltak, mozgósítják a következőket

Nem mindenki érkezik meg a koronavírus elleni oltásra az előre egyeztetett időpontban, viszont a vakcinák rendelkezésre állnak. Háziorvost kérdeztünk, hogy mi az eljárás ilyenkor, és „beugró embertől” érdeklődtünk, mennyire tudott rugalmasan alkalmazkodni a hirtelen ajánlathoz.

Merklin Tímea

220210421 oltásra behívott család, Hankovszki Varga Csaba, Kővári Katalin, Áron, Blanka, Gencsapáti, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Többféle oka lehet annak, hogy valaki mégsem jön el az oltásra. A leggyakoribb, hogy valamilyen betegségtünet jelentkezik: torokfájás, láz, nátha. Ilyen esetekben nem javasolt az oltás. Ideális esetben ez már előző esetben kiderül, így tervezhetőbbé válik a másnap – tudtuk meg dr. Prugberger Lászlótól. – Szerencsére rugalmas munkakapcsolatban állunk az oltásszervezőkkel, és azonnal tudunk módosítani a névsoron, ha előre szólnak. Ha probléma van, a beteg vagy a rendelői diszpécserszolgálaton jelzi, vagy az önkormányzati dolgozóknál, akiknek a segítségével történik a páciensek kiértesítése.

– Minden héten kétszer kapunk névsort a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a regisztráltakról, külön a hatvan év felettiekről és külön a 18–59 évesekről. Elsőbbséget élveznek az idősek, akiknél általában van valamilyen krónikus betegség, főleg magas vérnyomás – mondta a háziorvos. – A 18–59 évesek névsorát tekintve nekünk kell mérlegelni, hogy kit hívjunk be beugrónak, sok szempont alapján – kinek milyen betegsége van, ki milyen munkakörben dolgozik –, végeredményben azt figyelembe véve, hogy ki veszélyeztetettebb, az most előbbre kerülhet a sorban. Ha valaki például kedden este lemondja, rögtön kezdünk helyette keresni valaki mást, mert mindenki szeret tervezni, legalább még este lássa át a másnapját. Ha valaki várja az oltást, szívesen átszervezi a programját. Az a tapasztalatom, hogy bár a hívás váratlan, örülnek, ha van egy megürült hely, és azt mondják, természetesen megoldom. Egy-két eset volt, amikor valaki nem vállalta, mert éppen elutazott.

A pótlólagos mozgósításnál előnyt élveznek a várandósok is, akiket a második trimesztertől lehet oltani, és fontos az immungyengítő kezelések előtt állók mielőbbi oltása is. Olyan eset is van, hogy valaki visszautasít egy oltást, és másik fajtát kér, inkább kivárja annak az idejét. A kívánságát a háziorvos feljegyzi, és szól, amikor olyat oltanak.

Jelenleg oltópontokra küldik a pácienseket, ahol oltócsoportok dolgoznak. Később is lesz oltás háziorvosi rendelőkben, mert van és lesz ott is oltóanyag, de azt még szervezik.

Megkérdeztünk egy „beugró embert”, mennyire tudott rugalmasan alkalmazkodni a váratlan híváshoz. Kővári Kata elmondta: a testvérével és a férjével ugrottak be három megürült helyre. Ő egy éve nem dolgozik, otthon van a kisgyermekeivel – egyikük asztmás, a másiknak szívműtétje volt –, a férje és a testvére pedig éppen szabadnapos volt. A gyerekekre vigyázni elhívta az édesanyját, aki már megkapta az oltást.

Kiemelt képünkön: Kővári Katalin férjével, Hankovszky-Varga Csabával együtt volt beugró. Otthoni ellátást igénylő gyerekeikkel sokat vannak a kertben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában